Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Gynekologická poradňa (2.)

MUDr. Dagmar Ružičková
MUDr. Dagmar Ružičková

Zoznam.sk pre Vás pripravil offline poradňu zameranú na gynekologické problémy. Využite počas leta priestor na www.topky.sk a pýtajte sa e-mailom na adrese zdravie@topky.sk. Na Vaše otázky bude odpovedať odborníčka z oblasti gynekológie MUDr. Dagmar Ružičková.

1. Dobrý deň, chcel by som sa spýtať ohľadne jednej chúlostivej veci, ktorá s týka mňa a mojej priateľky. Poviem Vám to v skratke: keď sexujeme, priateľku to raz štípe, raz ju to svrbí, raz ju to páli, no väčšinou bolí. Tvrdí, že vraj sa nezmestím, a preto ju to bolí. Jej gynekológ jej už robil XY testov - rôzne stery, výtery, nikdy sa však nič nepotvrdilo. Vždy proste niečo má, buď si to vymýšľa alebo ja neviem, čo je za problém. Vymenili sme už 10 lubrikantov, aby sa jej uľavilo, no nepomohlo to. Vyskúšali sme rôzne polohy, tiež nepomohlo. Gynekológ vravel, že vraj je to sval a ten sa proste roztiahne - to si síce myslím aj ja, ale pri mojej priateľke o tom pochybujem. Mne sa skôr zdá, že má nejaký blok alebo ja neviem. Ja som jej prvý a už chodíme spolu rok a za stáleho rozťahovania a cvičenia sme sa nedostali nikam. Je to hrozné, ani ja ani ona nevieme, čo máme robiť. Existuje nejaká choroba, ja neviem alebo zúžená panva? Žeby som sa vážne nezmestil a jej bolesť je teda opodstatnená? Alebo je to psychologický problém? Čo by sme mali vyskúšať, prípadne čo by pomohlo? Za odpoveď vopred ďakujem...strašne nerád by som ju kvôli tomuto nechal.. Ale keď to takto pôjde ďalej, tak ma porazí.

Dobrý deň, nemyslím si, že si partnerka vymýšľa. Príčinou pálenia, bolesti, štípania pri pohlavnom styku môže byť zápal. Ten gynekológ vašej partnerke vylúčil pri vyšetreniach, ktoré absolvovala. Môže sa jednať o podvedomý strach a vtedy ženy reagujú stiahnutím svalov v pošve a potom je pohlavný styk bolestivý až nemožný. Príčinou býva zlá skúsenosť, strach, alebo nejaká zlá spomienka, aj z detstva. Príčinou bolesti môže byť aj nepomer medzi veľkosťou pošvy a penisu. Aj keď je pošva elastická, nie vždy sa prispôsobí rozmerom penisu. Môže to trvať aj dlhší čas, niekedy problém prestane až po pôrode. V každom prípade si to vyžaduje nesmiernu trpezlivosť a spoluprácu obidvoch partnerov. Myslím si, že by ste sa mali obrátiť na sexuológa alebo psychológa.

 

2. Dobrý deň, volám sa Jana, mám 36 rokov a chcela by som sa opýtať ako treba postupovať v prípade, keď vám lekár povie, že máte malú maternicu a budete mať problém otehotnieť. Ďakujem

Dobrý deň, malá maternica je všeobecný pojem. Potrebovala by som vedieť rozmery a tvar maternice. Pri menšej maternici môže byť problém s donosením tehotenstva. Môže dôjsť k opakovaným potratom, kým tehotenstvo skončí pôrodom. U mladých dievčat sa zmenšená maternica lieči hormonálne, napr. aj vhodnou antikoncepciou. Vo vašom veku je to zložitejšie a je potrebné vedieť viac detailov.

 

3. Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať, kedy je dobré ísť na prvú prehliadku. Mám 19 rokov. Menštruácia je ako kedy - v rozmedzí 28 -35 , občas až 42 dní. Ďakujem!

Dobrý deň, gynekológa môžete navštíviť kedykoľvek. Od 18 rokov má žena nárok na preventívne gynekologické vyšetrenie 1x ročne. Pri ťažkostiach môže navštíviť gynekológa aj skôr. Menštruácia sa dá upraviť aj antikoncepciou po dôkladnom gynekologickom vyšetrení.

 

4. Dobrý deň, trpím veľmi silnou menštruáciou, pri ktorej sa vyplavujú aj krvné zrazeniny. Pred rokom som začala užívať Hak na úpravu menštruácie. Istý čas som mala pocit, že sa to zlepšilo, nemala som ani žiadne bolesti, ale v poslednej dobe je to späť, silné krvácanie, silné bolesti... mám zmeniť antikoncepciu? Má Hak iba krátkodobý účinok na ovplyvnenie menštruácie? Ďakujem

Dobrý deň, pokiaľ ste mali slabšie a nebolestivé menštruácie pri antikoncepcii a teraz, napriek užívaniu antikoncepcie, sú znova silné a bolestivé, odporúčam navštíviť gynekológa. Urobí Vám potrebné vyšetrenia na vylúčenie zápalu a prípadne zmení antikoncepciu.

 

5. Dobrý deň, pani doktorka, chcem sa opýtať, či sa dajú pohlavné choroby preniesť aj inak ako pohlavným stykom – napr. slinami alebo prstami. Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň, niektoré pohlavné choroby sa môžu prenášať nielen kontaktom, ale aj krvou, slinami a inými sekrétmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu