Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Gynekologická poradňa (1.)

MUDr. Dagmar Ružičková
MUDr. Dagmar Ružičková

Zoznam.sk pre Vás pripravil offline poradňu zameranú na gynekologické problémy. Využite počas leta priestor na www.topky.sk a pýtajte sa e-mailom na adrese zdravie@topky.sk. Na Vaše otázky bude odpovedať odborníčka z oblasti gynekológie MUDr. Dagmar Ružičková.

Aké vyšetrenia sú potrebné pred začatím užívania hormonálnej antikoncepcie?

- Dôkladná anamnéza (výskyt infarktu myokardu, náhlej cievnej mozgovej príhody do 40. roku života);

- Zmeranie tlaku krvi;

- Gynekologické vyšetrenie.

Poznámka: Biochemický rozbor krvi sa u inak zdravých žien dnes už nerobí.

 

Ako začať užívať ATK?

Hormonálna antikoncepcia (tabletky, krúžok, náplasť) sa začína užívať v prvý deň cyklu (1. deň menštruačného krvácania), v tom prípade ste hneď chránená. Tiež možno začať antikoncepciu užívať 2. až 5. deň cyklu, v tom prípade sa treba pre istotu ešte chrániť prvých 7 dní inak (napr. chemická antikoncepcia). Pri niektorých druhoch antikoncepcie aj viac dní. Treba sa vždy informovať u svojho gynekológa.

 

Som v 7-dňovej prestávke v užívaní tabliet chránená?

Áno, antikoncepcia spoľahlivo chráni aj počas 7-dňovej pauzy v užívaní, resp. počas užívania placebo tabletiek. Prestávka však nesmie byť dlhšia.

 

Možno si antikoncepciou oddialiť menštruáciu, prípadne ako dlho možno užívať tabletky bez prestávky a nekrvácať?

Áno, menštruáciu si možno oddialiť a to tak, že po užití poslednej tabletky blistra pokračujete bez prestávky v užívaní tabliet z ďalšieho balenia. Užijete toľko tabliet, o koľko dní si potrebujete menses oddialiť. Potom nasleduje 7-dňová prestávka v užívaní, keď sa dostaví menštruácia, a následne pokračujete novým blistrom. Vhodné na tento režim sú monofázické antikoncepčné tabletky (všetky tabletky v balení sú rovnaké). Súčasné poznatky potvrdzujú, že oddialenie menštruácie o 2-3 mesiace, teda krvácanie len 4x do roka je možné a nijako nenarušuje zdravie ženy. V prípade užívania 3-fázovej antikoncepcie predlžujete interval s poslednými 8 tabletkami z nasledujúceho blistra.

 

Ovplyvňujú antibiotiká účinok antikoncepcie?

Bežne ordinované antibiotiká ani lokálne podávané antimykotiká a antibiotiká nemajú vplyv na antikoncepčný účinok. Je namieste vhodná opatrnosť v prípade špinenia, eventuálne krvácania. V každom prípade sa odporúča počas užívania antibiotík a ešte cca 7 dní po ukončení užívania antibiotík používať bariérovú metódu antikoncepcie.

 

Je pravda, že antikoncepcia môže odstrániť problémy s pleťou a často sa mastiacimi vlasmi?

Áno, toto sú práve prídavné vlastnosti niektorých druhov antikoncepcie, keď okrem antikoncepčného účinku majú aj takzvaný antiandrogénny vplyv a vtedy pomáhajú ženám zvládať problémy s pleťou a zároveň s mastnými vlasmi a pokožkou.

 

Aká antikoncepcia je vhodná pre ženy po 35. roku veku?

Súčasné odporúčania hovoria o znižovaní dávok hormónov s vekom ženy, preto je pre takéto ženy vhodná antikoncepcia s veľmi nízkym obsahom hormónov . Pre ženy, ktoré už rodili, je tiež vhodný aj vnútromaternicový systém.

 

Odporúča sa antikoncepcia aj ženám v období klimaktéria?

Antikoncepcia môže v tomto prípade nahradiť chýbajúce hormóny, ktoré si ženské telo v danom období už nevytvára. Pre takéto ženy je vhodná antikoncepcia s mimoriadne nízkymi dávkami.

 

Počula som, že pri užívaní antikoncepcie sa priberá, je to pravda?

Je to informácia, ktorá nemá žiadne opodstatnenie. Hormóny (estrogén) majú totiž nepríjemnú vlastnosť – dokážu v tele zadržiavať vodu. Toto je však len nárast hmotnosti spôsobený zvýšeným množstvom tekutiny v tele, nie tuku! Práve naopak, už existuje na slovenskom trhu antikoncepcia s hormónom drospirenónom, ktorý pôsobí proti tomuto nežiaducemu zadržiavaniu vody v tele.

 

Ako možno zabrániť neželanému počatiu po nechránenom styku?

Do 72 hodín od styku možno použiť „núdzovú“ antikoncepciu, ktorá je voľne dostupná v lekárňach.

 

Aký je postup pri výmene jednej antikoncepcie za inú?

Treba doužívať všetky tablety blistra a po 7-dňovej prestávke prejsť na inú antikoncepciu. Pri niektorých druhoch antikoncepcie je možný prechod priamo po užití poslednej aktívnej tablety (poslednej tablety obsahujúcej liečivo) predošlej antikoncepcie na prvú aktívnu tabletku novej antikoncepcie.

 

Čo mám robiť, keď som zabudla užiť tabletku? (Vždy si treba prečítať príbalový leták príslušnej antikoncepcie, ktorú užívate.)

Od vynechania tabletky ubehlo menej ako 12 hodín: Ak vynecháte jednu tabletku a od času, keď ste ju mali užiť, prešlo menej ako 12 hodín, ste stále chránená. Vezmite si tabletku čo najskôr a ďalej pokračujte v užívaní, tak ako ste zvyknutá.

Od vynechania tabletky ubehlo viac ako 12 hodín: Ak prešlo viac než 12 hodín, odkedy ste mali užiť tabletku, zvyšuje sa riziko otehotnenia. Riziko je mimoriadne vysoké, keď sa „zabudnutá“ tabletka nachádza na začiatku alebo na konci balenia pre príslušný cyklus. Užite tabletku okamžite, len čo na to prídete, a ďalších 7 dni sa chráňte aj inak.

Čo robiť, keď mi chýba jedna alebo viac tabletiek v dôsledku hnačky či vracania? „Požičajte si“ jednu tabletku z nasledujúceho blistra a ten potom odložte nabok na podobnú príležitosť alebo na prípadné oddialenie menštruácie.

 

Čo mám robiť v prípade, keď som zvracala alebo mala hnačku po užití tabletky alebo keď som tabletku stratila?

Ak došlo k zvracaniu alebo hnačke do 3 hodín od užitia tabletky, odporúča sa užiť ďalšiu tabletku. „Požičajte si“ jednu tabletku z nasledujúceho blistra a ten potom odložte nabok na podobnú príležitosť alebo na oddialenie menštruácie.

 

Ako je to s určením plodných a neplodných dní?

Ovulácia nastáva okolo 14. dňa cyklu (1. deň cyklu = 1. deň menštruácie) a vajíčko je schopné oplodnenia 24 hodín po ovulácii. Deň ovulácie však závisí od dĺžky cyklu. Dá sa to vyrátať nasledovne: od najkratšieho cyklu, ktorý ste mali za posledný rok, odrátajte 18 dní – dostanete prvý plodný deň a od najdlhšieho cyklu, ktorý ste mali za posledný rok, odrátajte 11 dní – dostanete posledný plodný deň. Je to však pomerne nespoľahlivé. Meranie bazálnej teploty je už v súčasnosti zastaraná metóda, spoľahlivejšia je folikulometria ultrazvukom alebo vyšetrenie hormónov z krvi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu