Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ortopedická poradňa: Odpovede (2.)

ilustračné foto
ilustračné foto

Zoznam.sk pre Vás pripravil offline poradňu zameranú na ortopedické problémy. Využite priestor na www.topky.sk a pýtajte sa e-mailom na adrese zdravie@topky.sk. Na vaše otázky odpovedá MUDr. Peter Maresch, CSc., odborník z oblasti ortopédie.

1. Od leta mám bolesti v pätách. Po vyšetrení ortopédom je diagnóza: ostroha pätovej kosti. Absolvovala som RTG liečbu oboch piet a 2x RTG terapiu (od 24.9. 2009 - 21.4. 2010). Bolesti sú však nezmenené. Ako mám ďalej postupovať v liečbe? Som totiž vášnivá turistka a dovolenky trávim v horách. No teraz nevládzem chodiť, pretože vo večerných hodinách mám problém stáť na nohách pre bolesť. Ďakujem.

V prípade diagnózy ostrohy patovej kosti je niekoľko liečebných spôsobov - o.i. aj rtg therapie, ktorú ste absolvovali. Do úvahy prichádza ďalej užívanie antireumatík celkovo aj lokálne - masťami a emulziami. Dôležitá je úprava obuvi so špeciálnymi vložkami - podpatenkami pre túto diagnózu. Dobré výsledky sú popisované v poslednom období lokálnou aplikáciou tzv." rázových vĺn " na uvedenú oblasť. Táto liečebná metóda sa vykonáva o.i. v neštátnom zdravotníckom zariadení na Kozej ulici v Bratislave / Dr. Borgula/. Napokon po neúspechoch liečby môže byt použité operačné riešenie, ktoré sa však používa len vo výnimočných prípadoch.

 

2. Mám 40 rokov. V decembri som bola na AS pravého kolena s nálezom chondropathia IV. stupňa, kráter do tíbie a odtrhnutý predný krížny väz. Krížny väz mi nerobili, pretože vraj u mňa táto operácia nie je vhodná. Dostala som injekcie do kolena a užívam preparáty na chrupavky. Chcem sa spýtať, aké druhy športu môžem robiť, ako môžem koleno zaťažovať (mám rada turistiku), aby mi čo najdlhšie vydržalo a čo by som prípadne ešte mohla podstúpiť. Ďakujem

Vo Vašom prípade ide o závažné poškodenie vnútrokĺbových štruktúr kolena s trvalými následkami. Ich zmiernenie možno dosiahnuť užívaním liekov alebo injekcií tzv. chondroprotektív resp. suplementácii. Stupeň poškodenia ako ho popisuje býva však už indikáciou na operačné riešenie - podľa rozsahu poškodenia príde do úvahy niektorý z typov osteochondralných plastík. Zaťažovanie takto postihnutého kĺbu treba zvažovať podľa stupňa obtiaží a nevystavovať ho prílišnej námahe a zaťaženiu - primeraný druh turistiky, bicyklovania a plávania by mohol byť alternatívou.

 

3. Dobrý deň, mám 30 rokov a bola som prvýkrát lyžovať. Od toho dňa ma bolia kolená ale iba pri vstávaní z podrepu. Pri chôdzi a ani pri behu ma to nebolí.

Vo Vašom prípade sa zrejme jedna o postihnutie chrupavky jabĺčka, ktoré sa prejavuje bolesťou pri zvýšenom tlaku na kĺbovú plochu stehnovej kosti v oblasti kolena. Tento tlak v uvedenej oblasti sa práve neúmerne zvyšuje pri činnostiach v drepe / vynútený postoj pri lyžovaní. Riešenie je potrebne konzultovať s ortopédom - určiť stupeň poškodenia a navrhnúť primeranú liečbu.

 

4. Dobrý deň, na základe Vašej výzvy na internete prosím Vás o radu. Mám 53 rokov behávam, cvičím, lyžujem primerane k môjmu veku. Asi 3 mesiace pociťujem pri kľaku na ľavé koleno (pri dotyku o zem) bolesť na povrchu kolena, presne tam, kde sa koleno dotýka zeme. Tá bolesť je taká, ako by som si kľakla na bolestivý vred, ale na povrchu nemám nič. Ak tú bolesť prekonám a vydržím v kľaku dlhšie, bolesť zmizne. Nemám ani opuchnuté koleno. Ak na koleno pritlačím iba rukou, bolesť necítim. Môže to byť prirodzené opotrebenie kolena? V mladosti som robila výkonnostnú atletiku. Ďakujem. Anna

Bolesť na prednej strane kolena pri kľaku je najčastejšie zapríčinená tzv. prepatelarnou burzitídou - priestorom medzi podkožím a kosťou jabĺčka. V uvedenom priestore možné neskôr dôjsť ku vzniku fibrotických teliesok veľkosti ryžového zrnka, ktoré je pri zatlačení v kľaku značne bolestivé a pri opakovanom podnete môže dôjsť až k tvorbe tekutiny v oblasti burzy, ktorá si nezriedka vyžaduje evakuáciu punkciou.

 

5. Zaujímal by ma Vás názor na naprávanie chrbtice a obstreky. Túto liečbu som absolovala každé tri týždne počas štyroch rokov. Počula som, že obstreky (mezokain) vytvárajú v svale nejaké kryštály, ktoré sa nedokážu rozpustiť. Po takto liečbe mám pocit, že som ešte "rozhrkanejšia" než predtým. Oveľa ľahšie sa mi chrbtica zablokuje - doslova v sekunde, a to bez akéhokoľvek nezvyčajného pohybu, stačia stresy v podvedomí. Agáta

V tomto prípade budem stručný. Tzv. naprávanie chrbtice je metóda účinná a značne populárna. Musí byt však vykonávaná kvalifikovaným zdrav. pracovníkom, ktorý je schopný určiť správnu diagnózu, indikáciu tzv. manipulácie a aj ju správne vykonať. V opačnom prípade môže dôjsť k recidívam ťažkosti až poškodeniu chrbtice. Vykonávanie týchto zákrokov v 3 - týždňových intervaloch dlhodobo nie je vhodne. Potrebne navštíviť kvalifikovaného rehabilitačného pracovníka alebo ortopéda / s kvalifikáciou v tejto oblasti liečby.

 

6. Mám problémy s bedrovými klbami, mám silné bolesti. Ale keďže som momentálne tehotná, mám obmedzené možnosti. Skúšala som cviky, ale bolo mi ešte horšie. Plávať kvôli iným rizikám nemôžem. Môžem si nejako pomôcť, alebo len zaťať zuby a čakať na pôrod? Júlia

Nepopisujete bližšie Vaše problémy s bedrovými kĺbami. Tieto môžu byť rôzneho charakteru a rôzneho stupňa. V každom prípade je potrebne upraviť svoje denne fyzické aktivity a záťaže vrátane cvičení tak, aby Vám nevyvolávali bolestivé podnety. Pomôcť by mohol kvalifikovaný fyzioterapeut alebo rehabilitačný lekár alebo rehabilitačný pracovník. Po pôrode je potrebné vykonať ortopedické vyšetrenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu