Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Zdravotná poradňa: Onkologické ochorenia u mužov

Prof. MUDr. Michal Horňák DrSc.
Prof. MUDr. Michal Horňák DrSc.

Zoznam.sk spolu s Ligou proti rakovine pre Vás pripravili offline poradňu zameranú na mužov. Využite počas mesiaca november priestor na www.topky.sk a pýtajte sa e-mailom na adrese zdravie@topky.sk. Na Vaše otázky bude odpovedať Prof. MUDr. Michal Horňák DrSc., odborník Ligy proti rakovine z oblasti urológie.

Mnohí muži z titulu svojej „mužnosti“ inklinujú k nezdravému spôsobu života, nevšímajú si rôzne zdravotné problémy a zanedbávajú možnosti preventívnych prehliadok. Výsledkom môže byť postihnutie rôznymi druhmi ochorení, onkologické nevynímajúc.

Liga proti rakovine v rámci svojich informačných a preventívnych kampaní apeluje na verejnosť, aby si viac všímala svoje zdravie a zdravie svojich blízkych. V rámci tohtoročného októbrového Týždňa proti rakovine sa rozhodla osloviť mužov a práve im adresovať posolstvo kampane: Pozor na priamo kop rakoviny!

Jeho cieľom je upriamiť pozornosť mužov na prevenciu a včasnú diagnostiku pred onkologickými ochoreniami vyskytujúcimi sa práve v ich cieľovej skupine – rakovinou semenníkov, prostaty a hrubého čreva.


Vizuál kampane

Základné informácie o semenníkoch, prostate a hrubom čreve:

Rakovina semenníkov

Nádory v semenníkoch vyskytujú u mužov v každom veku, najčastejšie medzi 15. až 34. rokom. Hoci možno vyliečiť aj pokročilé nádory semenníkov, najlepšie vyhliadky na vyliečenie majú pacienti v počiatočných štádiách choroby. Semenníky by si mal vyšetrovať každý muž pravidelne každý mesiac, a to od 15. roku života.

Najvhodnejší čas na samovyšetrenie mieška je bezprostredne po teplom kúpeli alebo teplej sprche. Každú zatvrdlinu v semenníku, či už bolestivú alebo nie, by mal vyšetriť lekár, najlepšie urológ. Každý nález, samozrejme, nemusí znamenať nádor. V každom prípade treba navštíviť lekára.

Rakovina prostaty

Väčšina prípadov rakoviny prostaty sa vyskytuje u mužov vo veku nad 50 rokov. Vyššie riziko sa týka mužov, kde sa toto ochorenie vyskytlo v rámci blízkej rodiny a u mužov, ktorých strava obsahuje veľké množstvo živočíšnych tukov.

Rakovina prostaty sa dá vo včasnom štádiu zistiť prostredníctvom špeciálneho vyšetrenia krvi (tzv. test PSA) a vyšetrením na urológii prstom cez konečník. Prvé vyšetrenie Psa sa odporúča urobiť po 40-tom roku života.

Rakovina hrubého čreva

Väčšina prípadov rakoviny hrubého čreva a konečníka (kolorektálny karcinóm) sa vyskytuje u ľudí vo veku nad 50 rokov. Tí, čo majú alebo mali v rodine výskyt tejto choroby alebo tí, ktorým boli zistené polypy alebo chronické zápalové procesy, majú riziko vzniku rakoviny tejto lokalizácie vyššie. Rizikovým faktorom je aj strava obsahujúca veľa tukov, najmä živočíšnych, obezita, fajčenie, malý výdaj energie, málo pohybu.

Vo veku po 40-ke sa odporúča vyšetrenie na skryté krvácanie – tzv. test na okultné krvácanie – hemokult. Ide o veľmi jednoduché a prístupné vyšetrenie malej vzorky stolice, ktorú si môžete odobrať doma. V prípade pozitívneho testu nasleduje kolonoskopia – vyšetrenie celého úseku hrubého čreva pomocou tenkej sondy.

Chrániť sa treba prevenciou – jesť veľa ovocia a zeleniny, jesť stravu obsahujúcu málo tuku a červeného mäsa, vyhýbať sa obezite, mať veľa pohybu.

Ak máte podozrenie, poraďte sa s lekárom! Informácie a rady získate počas celého roku aj prostredníctvom Linky pomoci Ligy proti rakovine v pracovných dňoch na t.č. 02/52 96 51 48, osobne v Centre pomoci Ligy proti rakovine na Brestovej 6 v Bratislave – Ružinove alebo on-line poradne www.lpr.sk.

12 najčastejších „mužských“ otázok:

1. Zbadal som, že mám krvavý moč, nepociťujem žiadne iné ťažkosti. Čo mám robiť?

2. Je rakovina chorobou iba starších ľudí?

3. Možno samovyšetrovaním semenníkov urýchliť včasnú diagnózu?

4. Našiel som si hrčku na semenníku, mám sa obávať?

5. Mám jeden semenník väčší ako druhý; môže ísť o rakovinu?

6. Čo je prostata? Akú má funkciu v organizme? Aké sú najčastejšie choroby prostaty?

7. Čo je rakovina prostaty?

8. Čo je PSA - prostatický špecifický antigén?

9. Ako sa vyšetruje prostata? 

10. Čo je biopsia prostaty a ako sa robí? 

Ako sa postaviť ku skríningu podľa vekových skupín?

11. PSA vo veku 40 – múdry ťah?

12. PSA vo veku 50 - 70 rokov – múdry ťah?

13. PSA vo veku nad 70 rokov – múdry ťah?

14. Ako možno predísť rakovine prostaty?
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu