Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Zdravotná poradňa: Téma Mužská andropauza

MUDr. Jozef Dúbravický
MUDr. Jozef Dúbravický

Zoznam.sk v spolupráci s odborníkom na mužskú adropauzu - MUDr. Jozefom Dúbravickým pre vás pripravili offline poradňu zaoberajúcu sa touto problematikou. Svoje otázky môžete zasielať na e-mailovú adresu zdravie@topky.sk. Tie najzaujímavejšie vyberieme a odpovede na ne uverejníme.

Aj muži prežívajú podobné obdobie ako ženy. Pokiaľ u žien označujeme toto obdobie ako menopauza, prechod, climacterium, u mužov tradične hovoríme o tzv. andropauze, mužskom prechode, climacterium virile.

Pokles mužských pohlavných hormónov (testosterónu) nie je taký náhly, ako u žien, preto ani príznaky andropauzy nie sú také výrazné. To ale neznamená, že táto hormonálna nedostatočnosť nemôže byť príčinou vážnych zdravotných problémov.

Pokles hormónov v andropauze mení zdatného, optimisticky naladeného, pozitívne mysliaceho muža na slabo výkonného, pesimistického, depresívne naladeného, negativistického muža. Charakteristickým znakom je pokles sexuálnej túžby - libida, porucha erektivity - stoporenia, znížený výskyt a oslabenie ranných erekcií. Muži v andropauze sa cítia dlhodobo vyčerpaní, sú nervózni a podráždení. Utlmujú predchádzajúce spoločenské kontakty, častejšie ostávajú doma, pri televízore, strácajú záujem o najbližšie okolie, uzatvárajú sa do seba. Často majú pocity, že ich okolie nechápe, sú vzťahovační. Aj na malé podnety reagujú podráždene, sú menej prispôsobiví na meniace sa situácie. Ubúda svalová hmota, pribúda tukové tkanivo, muži priberajú. Rovnako ako u žien začínajú mužom rednúť kosti - dochádza k osteoporóze.

 

Najčastejšie problémy, ktoré spôsobuje nedostatok testosterónu:

  • sexuálne problémy: zvyšuje sa prah vzrušivosti a znižuje libido, častá je erektílna dysfunkcia - slabá, krátko trvajúca tvrdosť údu, predlžuje sa refraktérna fáza - čas, kedy je muž schopný opakovať styk, často býva problém s predčasným výronom semena a nedostatočným pocitom vyvrcholenia - orgazmu, zhoršenie partnerských vzťahov.

 

  • celkové problémy: zvýšená únavnosť, depresívne pocity, pocity smútku, predráždenosť, zlá nálada, následkom toho zhoršenie vzťahov doma aj v práci, zníženie výkonnosti - telesnej aj psychickej, komunikačné problémy

 

  • skryté problémy: môže sa jednať o latentné závažné ochorenia, o ktorých muž ani nevie. Napr. ateroskleróza, ktorá sa môže prejaviť u muža náhlym infarktom, alebo mozgovou porážkou. Ďalej porucha tvorby bielkovín, protilátok v pečeni, rednutie kostí (osteoporóza) s rizikom vážnych fraktúr aj po menej závažných úrazoch, chudokrvnosť - zníženie produkcie červených krviniek, hypofunkcia semenníkov, prejavujúca sa poruchou tvorby spermií, poruchou plodnosti.

 


Kto je to andrológ?

 

Muži obvykle nevedia, kam sa môžu s podobnými „mužskými“ problémami obrátiť. Možností je niekoľko. Obdobou ženského gynekológa je „mužský gynekológ“ – andrológ, ktorý sa zaoberá diagnostikou a liečbou mužských sexuálnych problémov, problémami mužskej neplodnosti a mužskej antikoncepcie. Takýchto andrologických pracovísk je na Slovensku zatiaľ veľmi málo. Preto najdostupnejším medicínskym odborom ostáva urológia, z ktorej sa andrológia vyvinula. Sexuológia sa zaoberajú sexuálnymi problémami vo všeobecnosti. Výhodou je, že na vyšetrenie nie je potrebné ani písomné odporučenie, pacient môže ísť priamo.

 

 


10 najčastejších otázok spojených s andropauzou

 

Test PADAM pre mužov po štyridsiatke

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu