Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Obama sa už pripravuje na prevzatie moci

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Po jasnom víťazstve v utorkových voľbách sa budúci americký prezident Barack Obama pripravuje na blížiace sa prevzatie moci. Z tohto dôvodu vymenoval dočasný tím, ktorého členom bude John Podesta, personálny šéf Bieleho domu za bývalého prezidenta Billa Clintona, dlhoročná Obamova priateľka Valerie Jarrettová a Obamov dávny spolupracovník Pete Rouse.

Úlohou dočasného tímu je pripraviť čo najplynulejšie prevzatie moci novou administratívou. Očakáva sa, že Obama urobí čoskoro prvé vyhlásenie k zloženiu svojho kabinetu. Budúci prezident chce z dôvodu finančnej krízy čo najskôr vybrať ministra financií, ktorý sa jej riešením začne zaoberať už teraz.

Denník Washington Post píše, že najpravdepodobnejšími kandidátmi sú predseda newyorskej pobočky centrálnej banky Timothy Geithner a bývalý minister financií za Clintona Lawrence Summers. Obama si podľa denníka už vybral šéfa svojej kancelárie.

Bude ním demokratický poslanec Rahm Emanuel. Počas prechodného obdobia do jeho inaugurácie začne CIA budúceho prezidenta oboznamovať a tajnými informáciami. "Naďalej pracujeme pre súčasnú administratívu, ale sme aj v kontakte s nastávajúcim prezidentom a jeho národno-bezpečnostným tímom," uviedol v stredu riaditeľ Ústrednej spravodajskej agentúry (CIA) Mike Hayden.

Spolu so svojím viceprezidentom Joeom Bidenom zloží Barack Obama prísahu 20. januára vo Washingtone a jeho administratíva sa ujme pracovných povinností. Vrásky na čele asi bude mať tajná služba, ktorá sa stará o bezpečnosť vysokých vládnych predstaviteľov. Obama podľa denníka Haaretz totiž bude najohrozenejším lídrom v histórii. Spojené štáty majú dlhú históriu atentátov na prezidentov a Obamova farba pleti v tomto tiež zohrá svoju rolu.

Obama bol prvým prezidentským kandidátom, ktorý dostal ochranu tajnej služby už rok a pol pred voľbami. Hillary Clintonová síce ochranku dostala ešte skôr, no len preto, že je bývalou prvou dámou. Obamu už chceli zabiť dvaja bieli rasisti, voči ktorým vzniesla v stredu federálna veľká porota v juhoamerickom štáte Tennessee obvinenia.

20-ročného Daniela Cowarta a 18-ročného Paula Schlesselmana zatkli minulý mesiac za prípravu vrážd Afroameričanov vrátane vtedajšieho demokratického kandidáta Obamu. Obvinení sa zoznámili cez internet. Celkovo plánovali zavraždiť 88 Afroameričanov. Správy o zatknutí mužov zvýšili obavy o bezpečnosť Obamu. Tajná služba preto ešte sprísnila jeho ochranu počas zhromaždenia na oslavu víťazstva v Chicagu.

Pódium, na ktorom stál aj s rodinou, bolo chránené nepriestrelnými sklami a okolie strážilo množstvo uniformovaných aj tajných policajtov. Americkým prezidentom hrozí nebezpečenstvo najmä zo strany islamských teroristov, fundamentalistov, anarchistov a ultraľavičiarov.

V prípade Obamu sú to aj krajne pravicoví radikáli. "Zdieľam strach, najmä Afroameričanov, o Obamovu bezpečnosť. Ochrana tajnej služby je však dnes oveľa, oveľa lepšia než v 60. rokoch," napísal komentátor Washington Post Eugene Robinson.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu