Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Obama bude najohrozenejší prezident v dejinách

Barack Obama Zobraziť galériu (9)
Barack Obama

JERUZALEM - Barack Obama bude najohrozenejší prezident v dejinách. K tomu, aby človeku bolo jasné, že Obamove prezidentské obdobie bude nevídaná výzva pre tajnú službu, nemusí byť nikto odborníkom na bezpečnostné záležitosti.

Okrem tradície pokusov o zavraždenie amerických prezidentov teraz zohrá úlohu aj farba Obamovej pokožky, napísal dnes izraelský denník Haarec.

Bez ohľadu na stranícku príslušnosť bol Obama vôbec prvý prezidentský kandidát, ktorého začala tajná služba chrániť už rok a pol pred voľbami. Jeho súperka v straníckom boji síce takú ochranku dostala tiež, a dokonca ešte skôr, ale tá si ju zaslúžila ako bývalá prvá dáma.

Obamu mimoriadne strážili už v dobe, keď ešte nebol hlavným kandidátom, čo kontrastovalo so situáciou súperov, ktorí cestovali sami a v dave svojich stúpencov sa objavovali bez sprievodu.

Na stredajšom zhromaždení zvolanom na oslavu Obamovho víťazstva bezpečnostné opatrenia ešte sprísnili. Pódium, na ktorom sa víťaz objavil s rodinou, bolo oddelené nepriestrelným sklom, okolo bolo množstvo policajtov v uniformách aj v civile.

Mnohé islamské radikálne skupiny prahnú po životoch amerických prezidentov, takže všetkým poskytujú nepriedušnú ochranu. Ešte dôležitejšie to začalo byť v čase amerických vojenských operácií v Afganistane a Iraku a rovnako v čase klesajúcej popularity Spojených štátoch v mnohých krajinách sveta.

Potenciálnou hrozbou sú najrôznejšie kruhy: Islamskí teroristi, fundamentalisti, anarchisti aj krajní ľavičiari. K nim je teraz kvôli Obamovej farbe pleti nutné pripočítať aj krajných pravičiarov.

„Nemôžem nezdieľať strach hlavne amerických černochov, ktorí sa obávajú o Obamovu bezpečnosť. Ale treba si tiež uvedomiť, že teraz je tajná služba oveľa kvalitnejšia, než bola v šesťdesiatych rokoch. Nakoniec som dospel k názoru, že to nie je téma, ktorou by sa mal človek nechať zahltiť,“ napísal komentátor denníka The Washington Post Eugene Robinson.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu