Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

V televíznej debate zvíťazil medzi divákmi Obama

John McCain
John McCain

NASHVILLE - Demokratický kandidát na amerického prezidenta Barack Obama podľa prvých ankiet medzi divákmi vyhral nočnú televíznu debatu nad svojim republikánskym oponentom Johnom McCainom. Duel štyri týždne pred voľbami sa pritom konal v situácii, keď McCain naliehavo potrebuje zastaviť rastúcu Obamovu podporu vo verejnosti na celoštátnej úrovni v štátoch, kde sa očakávajú najtesnejšie súboje.

Podľa prieskumov by mohol Obama v dôsledku finančnej krízy získať pred svojím rivalom aj 8-percentný náskok. Experti preto označili tento duel za pravdepodobne poslednú možnú príležitosť pre McCaina, aby zastavil svoju klesajúcu podporu.

Kandidáti v debate, v ktorej väčšinou opakovali svoje doterajšie stanoviská, sľúbili Američanom, že pokiaľ budú zvolení, pomôžu strednej triede zbaviť sa obáv z budúcnosti, ktorá vyplýva zo súčasnej finančnej krízy. Ani jeden z nich však neponúkol optimistický pohľad na americkú ekonomiku postihnutú krachom veľkých peňažných ústavov, úverovou krízou a obavami miliónov občanov o prácu a stratu strechy nad hlavou kvôli nesplácaným hypotékam.

Druhú televíznu debatu poznačili ostré vzájomné útoky rivalov. McCain napríklad v súvislosti s vojnou v Iraku vykričal Obamovi, že nerozumie bezpečnostným potrebám svojej krajiny. Naopak, demokrat Obama kritizoval u súpera extrémne chybné hodnotenie americkej politiky voči Iraku.

Televízny 90-minútový minút sa niesol aj v znamení súčasnej vážnej finančnej krízy. Obama hovoril o kríze ako o "definitívnom rozsudku" nad osemročnou chybnou politikou republikánskeho prezidenta Georgea W. Busha. Zdôraznil, že McCain je zástancom presne takej istej zlej hospodárskej politiky, aká sa viaže k Bushovmu menu a ktorá spôsobila súčasnú finančnú krízu.

McCain vyhlásil, že on má plán, ako sa "vymotať" z finančnej krízy. Na otázku, koho by v prípade víťazstva vo voľbách povolali do kresla ministra financií, obaja zhodne uviedli meno miliardára Warrena Buffetta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu