Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pokračujúce napätie medzi Ruskom a USA: V týchto podmienkach nemôže spoločnosť pracovať

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

MOSKVA - Americká pobočka ruského spravodajského televízneho kanála RT spájaného s Kremľom sa musí do 13. novembra v USA zaregistrovať ako zahraničný agent. Informovala o tom vo štvrtok agentúra TASS.

Šéfredaktorka RT Margarita Simonjanová vo svojej reakcii na sociálnej sieti Twitter označila termín stanovený americkým ministerstvom spravodlivosti za zničujúci. "Cítite ten závan slobody?" napísala Simonjanová.

V prípade nezaregistrovania sa RT v USA by hrozilo zadržanie riaditeľa americkej pobočky a zmrazenie jej bankových účtov. "V takýchto podmienkach spoločnosť nie je schopná pracovať. Preto sa radšej zaregistrujeme ako zahraničný agent, ako by sme mali čeliť takýmto dôsledkom, aj keď s tým kategoricky nesúhlasíme," citovala Simonjanovú agentúra TASS. "Myslíme si, že táto požiadavka nielen protirečí zákonu, je (aj) diskriminačná, protirečí princípom demokracie i slobody slova," dodala.

Generálny riaditeľ RT Alexej Nikolov vo štvrtok na zasadaní dočasnej komisie Rady federácie pre informačnú politiku a súčinnosť s médiami vyhlásil, že americká pobočka RT sa doteraz v USA ako zahraničný agent nezaregistrovala. Štatút zahraničného agenta zahŕňa širokú škálu opatrení zo strany úradov USA. Podľa Nikolova môže byť krajne nebezpečný pre zamestnancov RT a všetkých, ktorí s ním nejako spolupracujú.

Agentúra Interfax vo štvrtok s odvolaním sa na zdroje vo vládnych kruhoch uviedla, že "v reakcii na bezprecedentný a neopodstatnený nátlak", ktorý na ruské médiá v USA vyvíjajú americké štruktúry, uplatní Rusko rovnaké obmedzenia voči americkým médiám pôsobiacim v Rusku.  

Podľa Interfaxu ruské ministerstvo spravodlivosti už zaslalo viacerým americkým médiám pôsobiacim v Rusku upozornenie o možnom obmedzení ich činnosti, ktoré označilo za reakciu na kroky USA. 

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová vo štvrtok podľa agentúry TASS pripustila, že "praktická fáza zavedenia recipročných opatrení vo vzťahu k americkým médiám v Rusku sa začne na budúci týždeň".

Predseda komisie Rady federácie pre ochranu štátnej suverenity Andrej Klimov upozornil, že v prípade odvetnej reakcie bude možno potrebné zmeniť v Rusku právne predpisy. "Je nutné vytvoriť (v Rusku) rovnaké pracovné podmienky pre americké médiá venujúce sa v Rusku propagande, aké má RT v Spojených štátoch," uviedol Klimov.

Viac o téme: RuskoUSART
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu