Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Trump ako Hitler: Desivé porovnanie nacistického diktátora a amerického prezidenta!

Donald Trump a Adolf Hitler Zobraziť galériu (2)
Donald Trump a Adolf Hitler (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident najväčšej demokracie na svete ako Adolf Hitler? Kontroverzný Donald Trump je od svojho víťazstva porovnávaný s diktátorom nacistického Nemecka. Trumpovi odporcovia našli medzi nimi niekoľko spoločných znakov. Podobnosť je naozaj desivá. Vieme, ako skončila nacistická diktatúra, hrozí niečo podobné aj Spojeným štátom?

Ani niekoľko dní po amerických voľbách neutíchajú emócie okolo Donalda Trumpa. Označenie nového prezidentského kandidáta za klamára, demagóga, rasistu či sexistu sa už popísalo veľa. Dnes sa však otvorene prirovnáva nová hlava Spojených štátov k vodcovi Tretej ríše - Adolfovi Hitlerovi.

Hitlera aj Trumpa spája to, že vyhrali demokratické voľby. Aj keď Hitlerovi za veľkej pomoci nátlaku, demogágie, zastrašovania a používania násilia. Na sociálnych sieťach sa šíria rôzne porovnania, z ktorých sa rýchlosťou blesku rozšírilo najmä toto porovnanie.

Spoločné znaky Hitlera a Trumpa:

- využil rasizmus na získanie moci

- plánoval masové deportácie

- sľúbil, že urobí Nemecko/Ameriku veľkým/ou znova

- antisemitský fašista/antimoslimský fašista

- označoval Židov/imigrantov za pôvodcov problému

- Chcel, aby boli Židia/Moslimovia špeciálne označovaní

Trumpa za novodobého Hitlera označujú známe mená

Toto porovnanie sa na Twitteri rýchlo rozšírilo. Vyše 25 tisíc lajkov a skoro 40 tisíc zdieľaní hovorí za seba. Portál Huffington Post uvádza, že Trumpa prirovnali k Hitlerovi viaceré osobnosti ako napríklad konzervatívny rozhlasový moderátor Glenn Beck, komik Louis C.K, šéfka známej IT firmy Hewlett Packard, hudobníci ako Cher či Roger Waters a nevlastná sestra Anny Frankovej, ktorá prežila koncentračný tábor v Osvienčime Eva Schlossová.

Milí Američania

Po sociálnych sieťach koloval ešte pred voľbami list od anonymného autora, ktorý bol adresovaný Američanom. Podpísaný ako nemecký ľud, text ironicky píše, že "Choďte do toho, voľte chlapíka, ktorý hlasito neznáša menšiny, vyhráža sa uväznením oponentov, nezaujíma ho demokracia, a tvrdí, že on sám všetko dá do poriadku. Čo by sa asi len mohlo pokaziť? Veľa šťastia, ľud Nemecka."

Autor je pravdepodobne Nemec žijúci v Spojených štátoch, ktorý chcel upozorniť, že aj s Hitlerom si Nemci mysleli, že to zvládnu. Ako to dopadlo, vie každý. Aký bude Trump prezident? To nevie dnes nikto.

Viac o téme: Donald TrumpAdolf HitlerSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu