Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hitlerov dom Viedeň nakoniec konfiškuje: Jeho budúcnosť je otázna

Rodný dom Adolfa Hitlera.
Rodný dom Adolfa Hitlera. (Zdroj: SITA/AP)

VIEDEŇ - Výbor rakúskeho parlamentu pre vnútro dal dnes vo Viedni "zelenú" vyvlastneniu rodného domu Adolfa Hitlera v Braunau am Inn. Príslušný návrh ministra vnútra Wolfganga Sobotku podporili poslanci koaličných strán - sociálni demokrati i ľudovci, ako aj zákonodarcovia opozičných Zelených a zoskupenia NEOS. Proti hlasovali slobodní z FPÖ, ktorí majú pochybnosti, že vyvlastnenie je tou správnou cestou, ako aj nominanti Teamu Stronach, podľa ktorého vôbec nie je isté, že sa v dome skutočne narodil niekdajší vodca nemeckých nacistov.

Informoval o tom rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF. O ďalšom využití objektu chce šéf viedenského rezortu vnútra rokovať s hornorakúskym hajtmanom (krajinským premiérom) Josefom Pühringerom i starostom Braunau am Inn Johannesom Waidbacherom.

Rodný dom Adolfa Hitlera by podľa októbrového vyjadrenia Wolfganga Sobotku mali prestavať tak, že bude na nepoznanie. Vládou vymenovaná komisia zvažovala budúcnosť už roky prázdneho domu, aby sa nestal pútnickým miestom ultrapravičiarov. Zničenie objektu by však podľa viacerých odborníkov mohlo vyvolať dojem, že sa Rakúsko pokúša vymazať časť svojej minulosti. Strhnutie domu by sa rovnalo "popretiu nacistickej minulosti Rakúska", uviedol vedúci rakúsky historik Oliver Rathkolb, ktorý patril tiež medzi členov komisie.

Rakúsky minister vnútra by v tejto súvislosti chcel vypísať architektonickú súťaž, v ktorej by sa mali objaviť návrhy na novú úpravu trojposchodového renesančného objektu, ktorá zmení i jeho vonkajšiu podobu. Wolfgang Sobotka i komisia už skôr uviedli, že budovu by po prestavbe mala využívať nejaká charitatívna, sociálnopedagogická organizácia alebo verejný orgán. Expertná komisia upozornila, že dom by sa nemal zmeniť na múzeum, pretože by to iba posilnilo spojenie tohto miesta s Hitlerom.

Viac o téme: Rodný domAdolf Hitler
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu