Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Podmorské teleso vrátila Čína Spojeným štátom: Potvrdil to Pentagón

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

WASHINGTON - Pentagón dnes potvrdil, že Čína vrátila Spojeným štátom podmorský dron, ktorý im predtým zadržala v Juhočínskom mori. Prostredníctvom svojho mikroblogu na sociálnej sieti to potvrdil predstaviteľ Pentagónu Peter Cook.

K zadržaniu dronu došlo 15. decembra severozápadne od zálivu Subic Bay pri pobreží Filipín. Americký dron podľa zdrojov USA vypustili z oceánografickej výskumnej lode USNS Bowditch, ktorá sa plavila do medzinárodných vôd Juhočínskeho mora, kde mal dron na základe pokynov civilného kontraktora zhromažďovať vedecké údaje.

V okamihu, keď sa Američania chceli pokúsiť svoj dron vyzdvihnúť, čínska posádka vypustila vlastnú loď a pomocou nej sa dronu zmocnila. Američania sa potom niekoľkokrát pokúsili nadviazať s čínskou posádkou kontakt vysielačkou, ale na ich hlásenia nikto neodpovedal. Následne čínska loď zmizla z dohľadu.

Podľa Cookovho vyhlásenia čínska armáda dnes odovzdala americký autonómny podmorský dron Glider asi 50 míľ severozápadne od Subic Bay, kde ho 15. decembra protizákonne zadržala. Predtým o odovzdaní dronu informovalo aj čínske ministerstvo obrany s tým, že k tomu došlo po "priateľských konzultáciách". 

Experti špekulovali, že Čína chcela touto cestou ukázať USA, že sa nezmieri s telefonátom novozvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa taiwanskej prezidentke, lebo tento krok považuje za spochybnenie politiky jednej Číny.

Viac o téme: ČínaPentagonPodmorský dron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu