Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Prvá, ale naozaj zdrvujúca správa po voľbách: Hrozí rozpad USA, všetko to začne v Kalifornii?!

Trump s manželkou Zobraziť galériu (2)
Trump s manželkou (Zdroj: SITA/AP)

BRATISLAVA - Zemetrasenie menom Donald Trump začína cítiť. Americkí investori a podnikatelia zo Sillicon Valley vyzývajú na odtrhnutie sa štátu Kalifornie od Spojených štátov. Podľa vlastných slov nejde o vtip, svoju iniciatívu berú vážne.

Je Barack Obama naozaj posledný prezident Spojených štátov ako ich poznáme dnes? Veštica Baba Vanga môže mať pravdu, keď predpovedá, že Obama bude posledným prezidentom Spojených štátov. Keď žezlo prevezme novozvolený prezident Donald Trump, hrozí, že sa od USA odtrhne najväčší štát.

Kalifornia je jeden z rasovo aj kultúrne najrozmanitejších štátov v Spojených štátoch. Je to silná bašta Demokratov. Uspela tu aj Hillary Clinton, republikán Trump tu nemal šancu. Navyše, je to ekonomicky najsilnejší štát v USA. Celkovo je Kalifornia šiesta najsilnejšia ekonomika na svete. Za rok 2015 podľa Medzinárodného menového fondu zaznamenala ekonomika najzápadnejšieho štátu výkon takmer 2,5 bilióna amerických dolárov.

Preto správy o tom, že vplyvní ľudia vyzývajú na vyhlásenie samostatnosti pútajú pozornosť. Investor Shervin Pishevar, ktorý investoval do Uberu a spoluzakladateľ Hyperloopu vyhlásil, že oficiálne začína zbierať financie na kampaň za osamostatnenie štátu Kalifornia od Spojených štátov. Napísal to ešte pred tým, ako boli známe výsledky.

Po oznámení oficiálnych výsledkov Pishevar pre televíziu CNBC povedal, že svoju iniciatívu myslel vážne. "Je to tá najpatriotickejšia vec, akú môžem urobiť," vyhlásil s tým, že nový štát by sa volal Nová Kalifornia. Sociálne siete zaplavili koláže o odtrhnutí sa Kalifornie od Spojených štátov.

K Pishevarovi sa pridal aj Jason Calanis, investor, podnikateľ a bloger. "Keď môže vyhrať Trump a po brexite, osamostanenie sa Californie je ľahká vec. California je čoraz viac odtrhnutá od Ameriky," napísal na Twitteri.

Viac o téme: Donald TrumpHillary ClintonVoľby USA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu