Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Stúpenci Daeš veria, že víťazstvo Trumpa zužitkujú vo svoj prospech: Do karát im hrá toto

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

KÁBUL/KÁHIRA - Islamskí extrémisti od Afganistanu až po Alžírsko dúfajú, že sa im podarí propagandisticky využiť víťazstvo Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách na nábor nových bojovníkov.

Predstavitelia a stúpenci Talibanu aj takzvaného Daeš veria, že sa ich rady rozšíria vďaka Trumpovým protimoslimským výrokom, ktoré zazneli počas prezidentskej kampane. "Tento chlapík (Trump) je úplný šialenec. Jeho totálna nenávisť k moslimom nám uľahčí prácu, budeme môcť naverbovať tisíce (bojovníkov)," uviedol pre agentúru Reuters abú Umar Chorásání, vysokopostavený veliteľ Daeš v Afganistane. V podobnom zmysle sa pre Reuters vyjadril aj nemenovaný predstaviteľ Talibanu.

Chorásání zdôraznil, že jeho skupina pozorne sleduje udalosti týkajúce prezidentských volieb v USA. "Nečakalo sa, že si Američania vykopú svoj vlastný hrob, ale urobili to," komentoval Trumpovo víťazstvo. Odchádzajúci šéf Bieleho domu Barack Obama mal v porovnaní s Trumpom aspoň trochu rozumu, domnieva sa Chorásání.

Vplyvný iracký šiitský duchovný Muktadá as-Sadr vyčítal Trumpovi to, že nerozlišuje medzi umiernenými a radikálnymi moslimami. "Trump si neuvedomuje, že jeho extrémizmus splodí len ďalší extrémizmus," vyhlásil as-Sadr. Donald Trump  počas predvolebnej kampane prisľúbil, že ako prezident bude viesť víťaznú vojnu voči radikálnemu islamskému terorizmu; ako konkrétne to však chce dosiahnuť, nie je známe.

V istom momente sa tiež vyhrážal, tým, že zakáže moslimom vstup do USA, hoci svoje vyjadrenie neskôr zmiernil. Analytici varujú, že džihádisti budú môcť z Trumpove protimoslimské výroky z kampane propagandisticky využívať aj v prípade, ak sa on sám už k nim ako prezident hlásiť nebude. 

Viac o téme: Donald TrumpDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu