Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Apokalyptický komentár britského denníka: USA si zvolili najnebezpečnejšieho z vodcov, toto sú dôvody

Víťaz amerických prezidentských volieb Donald Trump reční počas volebnej noci 8. novembra 2016 v New Yorku. Zobraziť galériu (6)
Víťaz amerických prezidentských volieb Donald Trump reční počas volebnej noci 8. novembra 2016 v New Yorku. (Zdroj: TASR/AP)

LONDÝN - Američania sa ocitli v hrozivej situácii, keď za prezidenta zvolili labilného neznášanlivca, sexuálneho predátora a chorobného klamára. Donald Trump je všetkého schopný, napísal v komentári k americkým prezidentským voľbám Jonathan Freedland z britského denníka The Guardian.

Reakcie sveta na Trumpovo víťazstvo: Prekvapení politici aj médiá, Boh ochraňuj Ameriku

"Domnievali sme sa, že sa Spojené štáty z tej hrozby dostanú, verili sme, a prieskumy nás utvrdzovali, že Američania nezveria najmocnejší úrad sveta labilnému neznášanlivcovi. Po hrôzach kampane ľudia na celom svete verili, že sa zlý sen menom Trump nakoniec rozplynie. Avšak krajina, ktorá sa od svojho zrodenia považuje za inšpirujúce svetlo, so spoločnosťou predstavujúcou najväčšiu nádej na zemi, sa ocitla v hroznej situácii," napísal Freedland.

Spojené štáty podľa neho dnes nie sú pre svet zdrojom inšpirácie, ale strachu. Namiesto toho, aby oslávili svoju prvú prezidentku, chystajú sa odovzdať ohromnú právomoc najvyššieho úradu mužovi, ktorý sa vyžíva vo vlastnej neznalosti, rasizme a nenávisti k ženám. Kto ho pozná, ho opisuje ako nebezpečného "sociopata".

Donald Trump
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Republikáni nielen prekonali všetky predpovede, projekcie a počítačové modely o víťazovi prezidentských volieb. Získali aj Snemovňu reprezentantov a väčšinu Senátu. Bude tak málo tých, ktorí môžu usmerniť Trumpove vrtochy, je presvedčený Freedland. Impulzívny človek podľa neho zostane bez kontroly, superveľmoc bude vydaná napospas racionálnej i pudovej stránke jeho osobnosti.

Najväčší dopad pocíti krajina, ktorú čoskoro povedie. Trump sľúbil nútenú deportáciu a vyhostenie 11 miliónov utečencov bez dokladov, ktorí tvoria šesť percent americkej pracovnej sily. Zákaz vstupu všetkým moslimom, ktorý neskôr zmiernil v sľub prísneho preverovania prichádzajúcich. Výstavbu múru na mexickej hranici. "Určitú formu trestu" ženám, ktoré sa budú usilovať o prerušenie tehotenstva. A väzenie pre tú, ktorú práve porazil.

Na snímke víťaz amerických
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP)

Bude sa hovoriť, že to boli iba slová. Ale už pri kampani sa hovorilo, že Trump časom zaujme umiernenejšie stanovisko a začne byť viac "prezidentský". Nestalo sa. Svoje víťazstvo bude iste chápať ako dôkaz, že mal pravdu, že má dokonalý odhad a že mu nemožno odporovať. Jeho hracím stolíkom sa stáva úrad Thomasa Jeffersona, Abrahama Lincolna, Franklina Roosevelta a Johna Kennedyho. Môže si robiť, čo sa mu zachce, pokračuje Freedland.

Prednostne to bude problém Ameriky, avšak poznamená to aj nás. Spínač jadrových zbraní bude hračkou hviezdy televíznej reality show, ktorá nemá žiadnu skúsenosť v politike ani vojenstve. Pripomeňme, že tento muž sa údajne pri vojenskom briefingu niekoľkokrát pýtal, prečo Spojené štáty nepoužili jadrové zbrane, keď ich majú. Muž, ktorý vyhlásil "Mám rád vojnu". Muž, ktorého metódou v boji proti Islamskému štátu je "zbombardovať z nich ich špinu" a vziať si ropu.

Donald Trump
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Aká úzkosť v stredu ráno musela panovať v Rige, Vilniuse alebo Tallinne. V lete Trump v rozhovore s denníkom The New York Times povedal, že neverí v základný princíp NATO: útok na jedného člena by mal vyvolať odpoveď všetkých. NATO má v jeho podaní fungovať ako mafia: ak niekto neplatí, nebude mať na obranu nárok. Ruský prezident Vladimir Putin, na ktorého Trump nazerá ako na hrdinu, viac než to nepotrebuje. Ruský diktátor si iste uvedomí príležitosť na ovládnutie jedného alebo viacerých pobaltských štátov a na rozšírenie svojej ríše. Prezident Trump jeho mužnosť bude obdivovať.

Freedland je tiež presvedčený, že je možné čakať obchodnú vojnu s Čínou, zavedenie taríf, ktoré ohrozia globálny obchodný systém. Amerika sa obráti do seba a prikloní k protekcionizmu. Trhy už zareagovali prepadom. A planéta? Trump považuje klimatické zmeny za podvod a pre redukciu splodín neurobí nič, pretože neverí, že existujú.

Novozvolený prezident USA Donald
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Okrem toho všetkého existuje ďalší a rovnako temný dôsledok tejto hrozivej voľby. Trumpov úspech potešil belošských nacionalistov a rasistov v USA aj iných. Jeho víťazstvo v kľúčových štátoch ocenila bývalá hviezda Ku Klux Klanu David Duke. "Boh žehnaj Donaldovi Trumpovi. Je načase vziať si Ameriku späť," napísal na twitteri. Rovnakú radosť mal aj holandský nacionalista Geert Wilders. "Národ si berie späť svoju krajinu, a to urobíme aj my," povedal.

Výsledok nestačí vysvetľovať ekonomickými starosťami tých, na ktorých sa zabudlo, aj keď to zjavne Trumpovi pomohlo zvíťaziť v štátoch na severe USA. To je ale nedostatočné vysvetlenie, pretože získal voličov nielen tam. Má hlasy 63 percent belochov a 52 percent belošiek, z ktorých nikto nepatrí k zanedbávaným. Mnohých podľa Freedlanda zlákal prísľubom obnovy privilégií pre belochov, akokoľvek nezreteľne sformulovaný.

Hillary Clintonová a Donald
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Zoznam vinníkov je dlhý, od Republikánskej strany po média, od tvorcov prieskumov a počítačových "expertov", ktorí sa tak mýlili, po kampaň Hillary Clintonovej, ktorá považovala bašty demokratov za istotu rovnako ako Clintonovú samu, aj keď bola napriek všetkej svoju sile chabým kandidátom. Všetkých je možné odsúdiť, ale kto sa v takomto dni stará o vinu? pýta sa Freedland.

Najsilnejšiu krajinu sveta povedie podľa Freedlanda najnebezpečnejší z jej doterajších vodcov, osoba, ktorá mohla vyjsť z učebníc popisujúcich najtemnejšie dejiny 20. storočia. Vojnový držiteľ úradu, ktorý v januári ovládne Trump, raz povedal Američanom, že sa "nemusia báť ničoho, okrem seba samých". To už dnes neplatí. Je toho veľa, čoho sa Američania aj my musíme obávať, a začať môžeme mužom, ktorý teraz stojí na špici sveta, píše vo svojom komentári Freedland.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu