Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Šokujúci zvrat týždeň pred voľbami: Trump je späť v hre - vyhráva nad Clintonovou!

Donald Trump Zobraziť galériu (3)
Donald Trump (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Republikánsky kandidát na prezidenta Spojených štátov Donald Trump o jeden percentuálny bod vedie nad svoju demokratickú sokyňou Hillary Clintonovú. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu televízie ABC News a denníka The Washington Times. Naposledy bol Trump v čele tejto sondáže v máji, kedy mal náskok dvoch percentuálnych bodov. Prieskum pri terajšom výsledku upozorňuje, že rozdiel medzi kandidátmi je natoľko tesný, že je v rámci štatistickej chyby.

V sondáži 46 percent oslovených pravdepodobných voličov vyhlásilo, že dajú hlas Trumpovi, 45 percent respondentov podporilo Clintonovú. Pri rovnakých prieskumoch uskutočnených k 28. a 29. októbri bol percentuálny výsledok rovnaký, ale v prospech niekdajšej prvej dámy, v sondáži z 27. októbra viedla Clintonová sa 47 percentami o dva percentuálne body. Prieskum, ktorý bol zverejnený dnes, vychádza zo stavu verejnej mienky k 30. októbru.

Anketu ABC News / The Washington Times dlhodobo viedla Clintonová. Trump ju naposledy dokázal poraziť v máji, kedy už mal republikánsku nomináciu prakticky istú, zatiaľ čo Clintonová stále čelila straníckej konkurenciu v podobe Bernieho Sandersa, ktorý sa odmietal vzdať.

Šokujúci zvrat týždeň pred
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Trump má nad Clintonovou tiež náskok v počte skalných priaznivcov, a to o osem percentuálnych bodov. V ankete medzi Trumpovými voličmi 53 percent z nich sa vyjadrilo, že sú svojou voľbou veľmi nadšení. O Clintonovej takto hovorilo 45 percent oslovených voličov demokratky. Trump nad Clintonovú v podieli nadšených voličov s výnimkou konca októbra dlhodobo vedie.

Prieskum okrem štatistickej odchýlky upozornil aj na to, že terajší výsledok nie je možné brať ako očakávanú predpoveď skutočného výsledku. Ako príklad spomenul porovnateľnú sondáž z roku 2012, kedy republikán Mitt Romney viedol nad teraz dosluhujícím demokratickým prezidentom Barackom Obamom o jeden percentuálny bod, nakoniec ale prehral. Podobná situácia nastala aj v roku 2004, kedy prieskum verejnej mienky týždeň pred voľbami o jeden percentuálny bod uprednostnil demokratického kandidáta Johna Kerryho, zvíťazil však republikán George Bush mladší.

Viac o téme: Donald TrumpHillary Clinton
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu