Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zlá správa pre Trumpa: Jeho veľký kritik potvrdil návrat do politického boja

Mitt Romney
Mitt Romney (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Bývalý republikánsky prezidentský kandidát Mitt Romney a kritik súčasného prezidenta Donalda Trumpa v piatok oficiálne ohlásil svoj pokus o návrat do politiky. Avizoval, že sa bude uchádzať o kreslo senátora za štát Utah, informovala o tom agentúra AP. Romneyho v prezidentských voľbách v roku 2012 porazil demokrat Barack Obama, následne sa viac-menej stiahol z politického života. Pred ďalšími voľbami v roku 2016 bol jedným z najtvrdších kritikov Donalda Trumpa v rámci jeho vlastnej Republikánskej strany.

Kreslo v americkom federálnom Senáte za štát Utah v súčasnosti patrí republikánovi Orrinovi Hatchovi. Ten nedávno oznámil, že sa v jesenných voľbách už nebude uchádzať o ďalšie funkčné obdobie. Pozorovatelia predpokladajú, že Romney bude v súboji o senátne kreslo jasným favoritom.  

Mitt Romney má 70 rokov, hlási sa k mormónskej viere a vlani absolvoval liečbu na rakovinu prostaty. Správy o jeho možnom chystanom politickom comebacku sa objavujú už nejaký čas, až v piatok ich však oficiálne potvrdil. Uviedol pritom, že jeho domovský štát Utah, kam sa presťahoval po volebnej porážke v roku 2012, by sa mohol stať modelom pre fungovanie americkej federálnej vlády.

"Utah má čo naučiť politikov vo Washingtone... Na Kapitole v Utahu sa ľudia k sebe správajú s rešpektom," citovala Romneyho agentúra AP.

Romney sa pritom vyhol priamej kritike prezidenta Trumpa, len nepriamo odsúdil jeho odmietavý postoj k migrácii. Utah podľa Romneyho "víta legálnych imigrantov z celého sveta", zatiaľ čo "Washington vysiela prisťahovalcom posolstvo vylúčenia". 

Viac o téme: Mitt Romney
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu