Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nemecku sa opäť vyhrážajú islamskí extrémisti

(Zdroj: SITA)

BERLÍN - Najnovšie internetové video islamských extrémistov, v ktorom sa vyhrážajú útokmi proti Nemecku, predstavuje pre krajinu "novú úroveň" hrozby.

V stredu to vyhlásil hovorca nemeckého ministerstva vnútra, ktorého cituje tlačová agentúra AFP. Odkaz militantnej organizácie Zväz islamského džihádu, ktorý zverejnili v niekoľkých jazykoch vrátane nemčiny, sľubuje "zopár prekvapení pre okupačné sily", pričom zrejme naráža na Nemcov zúčastňujúcich sa na operáciách Severoatlantickej aliancie v Afganistane.

"Spojenec okupačných síl by mal vždy rátať s našimi útokmi," varujú radikáli, ktorí tiež menujú nemeckú spolkovú kancelárku Angelu Merkelovú. Video "podľa názoru našich bezpečnostných služieb predstavuje novú úroveň hrozby pre Nemecko", uviedol pre AFP nemenovaný hovorca rezortu vnútra. Ministerstvo v sobotu vyhlásilo, že pripisuje vážnosť aj inému videu, ktoré 12. januára odstránili zo stránky YouTube.

Militanti v ňom hrozia útokmi v mestách Berlín, Kolín a Brémy, rovnako v súvislosti s pôsobením nemeckých vojakov v Afganistane. Ďalšie video v nemeckom jazyku pochádza z minulého roka, na verejnosť však preniklo až 18. januára. Muž, ktorého identifikovali ako Bekkaya Harracha marockého pôvodu, varuje, že "Nemecku sa kráti čas". Agentúra AFP informuje aj o videu Uzbeckého islamského hnutia zo začiatku januára, kde vyzýva potenciálnych nováčikov v Nemecku, aby absolvovali výcvik v táboroch na pakistansko-afganskej hranici.

V pomerne bezpečnej severnej časti Afganistanu pôsobí približne 3300 nemeckých vojakov, ktorí slúžia v rámci 50-tisícových Medzinárodných síl pre podporu bezpečnosti (ISAF) pod velením NATO. Berlín minulý rok rozhodol o posilnení svojho kontingentu na 4500 vojakov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu