Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Alžírskych teroristov zabíja mor, chystajú biologickú zbraň

(Zdroj: ČTK)

ALŽÍR - Najmenej 40 príslušníkov teroristickej siete al-Kájda v Alžírsku zomrelo posledný týždeň na mor. Odborníci sa v tejto súvislosti obávajú, že teroristi plánujú z moru vyrobiť biologickú zbraň, ktorou by zaútočili na mestá v západných krajinách.

"Na rozdiel od klasických bombových útokov ľudia nakazení smrteľnými chorobami chodia po meste a šíria nebezpečenstvo ďalej," uviedol odborník univerzity v Georgii na biologické zbrane Igor Chrupinov, ktorého cituje spravodajský portál Alarabiya.net. V pondelok našli pri ceste telo jedného militanta, ktorý zrejme patrí k miestnej pobočke al-Kájdy.

Bezpečnostné jednotky našli niekoľko tiel rozložených tiel ozbrojencov nakazených morom v jaskynných úkrytoch v hornatých provinciách Tizi Uzzu a Béjaia. Podľa miestnych zdrojov je možné, že kmene v okolitých oblastiach sa takisto stali obeťami epidémie z táborov al-Kájdy.

Niekoľko západných expertov uviedlo, že skupina vyvíja chemické a biologické zbrane. "Al-Kájda je známa experimentmi z biologickými zbraňami. Táto skupina navyše priamo komunikuje s bunkami po celom svete," uviedol Chrupinov, ktorý v minulosti pracoval ako poradca sovietskeho lídra Michaila Gorbačova pre oblasť zbraní.

Nákazlivá choroba je pre teroristov hrozivejšia ako čokoľvek iné, keďže sa rýchlo šíri a zabíja v priebehu niekoľkých hodín. "Toto je najsmrteľnejšia zbraň v boji proti terorizmu. Väčšina teroristov nemá základné lieky potrebné na liečbu chorôb," povedal britskému denníku Telegraph zdroj z bezpečnostného prostredia.

Úkryty alžírskej skupiny napojenej na al-Kájdu museli teroristi premeniť na masový hrob a ujsť odtiaľ, keďže sa obávali, že by sa choroba mohla rozšíriť aj do ďalších tréningových táborov, napísal Telegraph. Jedna z najsmrteľnejších pandémii v histórii ľudstva mor sa šírila najmä v stredoveku v Európe a severnej Afrike, pričom zabila desiatky miliónov ľudí.

Choroba sa šírila prostredníctvom uhryznutia nakazenej blchy morovej, ktorá parazituje na hlodavcoch. Iná forma moru sa šíri vzduchom podobne ako chrípka. Bez liečenia je toto ochorenie smrteľné.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu