Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

S ETA sme skončili, povedal španielsky premiér

José Luis Zapatero
José Luis Zapatero

MADRID - Španielsky premiér José Luis Zapatero sa v piatok vyjadril, že španielska vláda už nemá záujem o dialóg s organizáciou Baskicko a jeho sloboda (ETA). Zapatero totiž zastáva názor, že šancí na rozhovor bolo dosť a baskická skupina si ďalšie možnosti naň nezaslúži.

"Demokracia dala ETA príležitosť na ukončenie ich brutálnych aktivít a nezmyselných zločinov," vyhlásil španielsky premiér narážajúc na jeho rokovania po tom, ako baskická organizácia deklarovala trvalé prímerie v marci roka 2006.

To však nakoniec zostalo v platnosti iba krátko, keďže o deväť mesiacoch neskôr vybuchla bomba v aute na madridskom letisku, výsledkom čoho bola smrť dvoch ľudí. Madrid následne dohodnuté prímerie odvolal a začal tvrdo pátrať po vedúcich predstaviteľoch skupiny. "ETA premrhala tri ponúknuté šance, ďalšie neprídu," povedal Zapatero po rokovaní vlády novinárom.

Španielske a francúzske úrady zadržali v posledných mesiacoch niekoľko vysokých predstaviteľov organizácie Baskicko a jeho sloboda. Jeden z jej vojenských veliteľov sa odstal do rúk vyšetrovateľov minulý týždeň, vodcu celej organizácie zatkli vo Francúzsku v máji.

Zapatero v tejto súvislosti ocenil úspechy bezpečnostných síl v boji proti separatistom a dodal, že ich koniec ETA je blízko. ETA, ktorá už takmer 40 rokov prostredníctvom bombových útokov bojuje za nezávislé Baskicko, je v Španielsku zodpovedná za smrť viac ako 820 ľudí. Spojené štáty a Európska únia ju považujú za teroristickú organizáciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu