Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Iránsky prezident priložil drievko: USA čelí kopačke do tváre, útok voči celej krajine

Hasan Rúhaní
Hasan Rúhaní (Zdroj: SITA/AP/Vahid Salemi)

TEHERÁN - Iránsky prezident Hasan Rúhání označil v utorok Spojené štáty za skutočného "lídra svetového terorizmu" po tom, ako Washington zaradil iránske Revolučné gardy do svojho zoznamu "zahraničných teroristických organizácií". Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

"Kto ste, že označujete revolučné inštitúcie za teroristov?" pýtal sa Rúhaní v prejave, ktorý odvysielala naživo iránska štátna televízia. "Vy chcete využívať teroristické skupiny ako nástroje proti krajinám tohto regiónu... vy ste lídrom svetového terorizmu," odkázal prezident.

Poslanci iránskeho parlamentu medzitým začali svoje zasadnutie pokrikovaním hesla "Smrť Amerike", pričom mnohí z nich mali na sebe uniformu Revolučných gárd, aby vyjadrili podporu týmto silám pri príležitosti ich sviatku. Predseda zákonodarného zboru Alí Larídžání odsúdil spomínaný krok Spojených štátov ako "vrchol hlúposti a ignorancie", uviedla agentúra AP s odvolaním sa na správu iránskej polooficiálnej tlačovej služby Fars.

Americký prezident Donald Trump v pondelok oznámil, že Spojené štáty zaradili iránske Revolučné gardy medzi "zahraničné teroristické organizácie". Tento krok má odrážať to, že Irán ako štát podporuje terorizmus, na čom sa podľa šéfa Bieleho domu aktívne a rôznymi spôsobmi podieľajú práve Revolučné gardy.

Podľa AP ide o bezprecedentné rozhodnutie, pretože Spojené štáty doposiaľ nikdy nevyhlásili za teroristickú organizáciu oficiálnu ozbrojenú zložku nejakej inej krajiny. Iránska Najvyššia národná bezpečnostná rada zareagovala podobným krokom, keď označila za "teroristickú organizáciu" Centrálne velenie americkej armády (CENTCOM). Spojené štáty zároveň zaradila medzi krajiny podporujúce terorizmus. Pod CENTCOM spadajú jednotky Spojených štátov rozmiestnené na Blízkom východe, v Egypte či Afganistane.

Viac o téme: USADonald TrumpIránHasan Rúhaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu