Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Veľké razie vo Francúzsku: Zadržali osoby podozrivé z plánovania teroristického útoku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzske úrady zatkli tri osoby podozrivé z plánovania teroristického útoku. Podľa miestnych médií v dome jedného z podozrivých v meste Clermont-Ferrand v strednej časti krajiny stále prebieha protiteroristická operácia, informovala dnes spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na policajné zdroje.

Zvyšné dve osoby boli údajne zatknuté v Marseille a okolí Paríža. Podozrivých zadržali "v rámci predbežného vyšetrovania, ktoré sa začalo v januári na základe podozrenia, že by mohli vycestovať do Sýrie alebo spáchať teroristický útok vo Francúzku". Ďalšie detaily neboli bezprostredne známe.

Francúzsko je v stave najvyššej bezpečnostnej pohotovosti po sérii teroristických útokov, ktoré v uplynulých rokoch otriasli krajinou, ako aj inými európskymi štátmi. Všetky vykonali moslimskí fanatici, ktorí sa prihlásili k členstvu alebo sympatiám k extrémistickej skupine Daeš.

Od začiatku roku 2015 zomrelo vo Francúzsku dôsledkom džihádistických útokov najmenej 230 ľudí. V meste Montpellier zatkli 10. februára štyroch podozrivých, čím sa podľa ministra vnútra Bruna Le Rouxa predišlo "bezprostrednému" teroristickému útoku na francúzskej pôde, pripomína BBC.

Týždeň predtým utrpel jeden vojak ľahšie zranenia po tom, ako sa muž vyzbrojený mačetami pokúsil dostať do parížskeho múzea Louvre. Narušiteľa, 29-ročného Egypťana, postrelili a momentálne sa nachádza v kritickom stave. Útočník, ktorý chcel farbou poškodiť umelecké diela, pri útoku kričal po arabsky "Alah je najväčší".

Regionálny výbor pre cestovný ruch (CRT) dnes uviedol, že región metropoly Paríž prišiel vlani vinou teroristických útokov o zhruba 1,5 milióna potenciálnych turistov zo zahraničia. Minuloročné finančné straty spôsobené znížením počtu turistov v širšom parížskom regióne sa odhadujú na 1,3 miliardy eur.

Viac o téme: RazieFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu