Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Francúzsko má o jedného prezidentského kandidáta menej: Asistentov Le Penovej vypočúvala polícia

Marine Le Penová
Marine Le Penová (Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL/PARÍŽ – Francúzsko má počnúc dneškom o jedného prezidentského kandidáta menej. Kandidatúry sa vzdal centrista Francois Bayrou. Spoluprácu a podporu ponúkol nezávislému kandidátovi Emmanuelovi Macronovi.

Bayrou svoje rozhodnutie dnes ohlásil na tlačovej konferencii. Podporu vyjadril exministrovi hospodárstva Emmanuelovi Macronovi, hoci v kuloároch sa dlho šepkalo, že sa postaví na stranu svojho blízkeho priateľa, pravičiara Francoisa Fillona. Toho ale v ostatných týždňoch kritizoval za finančnú aféru v súvislosti s údajným fiktívnym zamestnávaním rodinných príslušníkov.

V dvoch februárových prieskumoch spoločnosti Elabe získal Bayrou šesť, respektíve päť percent hlasov voličov a skončil na šiestom mieste, a tak jeho rozhodnutie môže zmeniť pomer síl. O prezidentský úrad sa uchádzal aj v troch predošlých voľbách, ale nikdy sa nedostal do druhého kola, pripomenul belgický denník Le Soir.

Bývalý člen Socialistickej strany (PS) a aktuálne líder hnutia Vpred! (En marche!) Emmanuel Macron dnes získal aj ďalší hlas vo svoj prospech. Podporu mu vyjadril Francois de Rugy, ktorý kandidoval v primárkách ľavice a získal si divákov sympatickým prejavom, ale neprebojoval sa do druhého kola primárok.

Na čele sondáží sa drží Marine Le Penová. V prieskumoch jej vyjadruje podporu viac ako štvrtina opýtaných. V aprílovom prvom kole prezidentských volieb ju prieskumy pasujú do roly víťazky, v druhom by zrejme utrpela prehru nezávisle od toho, kto by bol jej súperom.

Podozrivých poslaneckých asistentov Le Penovej vypočúvala polícia

Francúzska polícia vypočúvala dnes dvoch blízkych spolupracovníkov líderky Národného Frontu (FN) Marine Le Penovej. Výsluchy súvisia s podozrením, že ich Le Penová zamestnávala ako svojich poslaneckých asistentov v Európskom parlamente (EP), hoci mali v skutočnosti pracovať pre jej stranu FN.

Polícia vypočúvala Thierryho Legiera, ktorý je osobným strážcom francúzskej političky, a Catherine Grisetovú, šéfku sekretariátu FN. V pondelok polícia už druhýkrát prehľadávala sídlo strany v Paríži v súvislosti s kauzou vyplácania poslaneckých asistentov v EP. Podľa Európskeho úradu na boj proti podvodom (OLAF) europoslankyňa obom vyplatila dovedna 339.000 eur a túto nelegálne vyplatenú sumu by mala vrátiť. Hrozia jej zrážky z platu a poslaneckých príplatkov.

Le Penová vinu odmieta a podala žalobu na generálneho tajomníka EP Klausa Welleho, na šéfa úradu OLAF a jeho hlavnú vyšetrovateľku. Trojicu Le Penová obviňuje z falšovania dôkazov a vedenia politicky motivovaného vyšetrovania, na ktoré ich mal nabádať bývalý predseda europarlamentu a hlasný kritik francúzskej prezidentskej kandidátky Martin Schulz.

Le Penová kandiduje v blížiacich sa francúzskych prezidentských voľbách a v prieskumoch jej vyjadruje podporu viac ako štvrtina opýtaných. V aprílovom prvom kole volieb ju prieskumy pasujú do roly víťazky, v druhom by zrejme utrpela prehru nezávisle na tom, kto by bol jej súperom. Škandál s údajným fiktívnym zamestnávaním poslaneckých asistentov má aj pravicový prezidentský kandidát Francois Fillon, ktorému robili poslaneckých asistentov manželka a jeho dve deti.

Prezidentský kandidát Emmanuel Macron bude spolupracovať s Bayrouom

Francúzsky prezidentský kandidát Emmanuel Macron prijal ponuku spolupráce od Francoisa Bayroua, ktorý sa kandidatúry vzdal. Macron sľúbil, že bude dodržiavať štyri podmienky spolupráce prednesené jeho novým spojencom. "Spojenectvo navrhnuté Francoisom Bayrouom je založené hodnotách a nápadoch, je v úplnom súlade s naším postojom založeným na obrode a zjednotení, preto som jeho ponuku prijal," citoval Macrona francúzsky denník Le Parisien.

Bayrou bol k svojmu novému spojencovi v uplynulých mesiacoch viackrát kritický a má blízko k pravici. Počas straníckych primárok podporoval neúspešného Alaina Juppého. Neskôr v kuloároch zaznievalo, že podporí Francoisa Fillona, čo sa nepotvrdilo. Napokon vyjadril Bayrou podporu bývalému členovi vládnej Socialistickej strany (PS) a exministrovi hospodárstva Macronovi. Spoločne chcú preklenúť zaužívané politické rozdelenie na pravicu a ľavicu.

Macron, líder hnutia Vpred! (En Marche!), označil rozhodnutie Bayroua vzdať sa kandidatúry a podporiť ho za "odvážne gesto" a "prejav zmyslu pre zodpovednosť a verejný záujem". Prijal aj jeho štyri podmienky, ktoré zverejnil denník Le Parisien. Bayrou žiada "reálnu alternatívu a zmenu" a nepáči sa mu blízkosť hnutia Vpred! k niektorým ľuďom spätým s vládnou PS. Chce do verejného života vniesť viac morálky, bojovať proti konfliktom záujmov a presadzovať politiku založenú na priestore pre úspešných a istotách pre biednych. Pri voľbách navrhuje prevahu pomerného systému nad väčšinovým.

Na čele sondáží sa pred aprílovým prvým kolom prezidentských volieb drží Marine Le Penová. V prieskumoch jej vyjadruje podporu viac ako štvrtina opýtaných. V prvom kole volieb ju prieskumy pasujú do roly víťazky, v druhom by zrejme utrpela prehru nezávisle od toho, kto by bol jej súperom.

Viac o téme: KandidatúraFrancúzskoMarine Le Penová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu