Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Islamisti vtrhli na policajnú akadémiu a rozpútali jatky: Neľútostne zastrelili 59 kadetov!

Obetí je 59, zranilo sa vyše 100 kadetov. Zobraziť galériu (4)
Obetí je 59, zranilo sa vyše 100 kadetov. (Zdroj: SITA/AP)

KVÉTA - Najmenej 59 ľudí zahynulo a vyše 110 utrpelo zranenia v pondelok večer miestneho času v meste Kvéta ležiacom na juhozápade Pakistanu v provincii Balúčistán, kde skupina najmenej troch ozbrojencov zaútočila na policajné výcvikové stredisko. Informovala o tom televízia Geo s odvolaním sa na nemocničné zdroje.

Jeden zo svedkov udalostí pre Geo TV povedal, že útok sa začal okolo 21.30 h miestneho času (18.30 h SELČ), keď niekoľkí ozbrojenci vtrhli do areálu výcvikového strediska a začali bezhlavo strieľať okolo seba. Následne sa dostali do kasární, kde sa v tom čase podľa ministerstva vnútra provincie Balúčistán nachádzalo asi 700 kadetov.

Islamisti vtrhli na policajnú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Útočníci zajali neznámy počet kadetov. Počas niekoľkohodinovej operácie bezpečnostných zložiek bolo počuť z priestorov školiaceho centra, vzdialeného približne 13 kilometrov od centra Kvéty, streľbu a hlasné rany, spôsobené zrejme výbuchmi.GEO TV s odvolaním sa na bližšie nešpecifikované zdroje uviedla, že pri vyčisťovacej operácii boli zabití traja teroristi a oslobodených 250 policajných kadetov.

K zodpovednosti za útok sa bezprostredne nikto neprihlásil, aj keď špeciálne polovojenské pohraničné jednotky, nazývané Frontier Corps (FC), ho pripísali teroristickej skupine Laškare Džhangví (Džhangvího armáda).

Islamisti vtrhli na policajnú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

K pondelňajšiemu útoku došlo viac ako dva mesiace po tom, čo sa samovražedný atentátnik vyhodil do vzduchu v nemocnici v Kvéte, kde sa zhromaždilo asi 200 ľudí, prevažne právnikov a novinárov, ktorí si prišli uctiť zavraždeného predsedu miestnej advokátskej komory. K útoku sa prihlásili odštiepená frakcia pakistanského militantného hnutia Taliban Džamáatul Ahrár i extrémistická organizácia Islamský štát (IS).

Islamisti vtrhli na policajnú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

K útoku sa prihlásil Daeš

K pondelkovému útoku na policajné výcvikové stredisko v meste Kvéta na juhozápade Pakistanu sa dnes prostredníctvom tlačovej agentúry Amák prihlásila džihádistická organizácia islamský štát (IS). Útok si vyžiadal najmenej 60 obetí a vyše 120 zranených.Amák zverejnil na svojej webovej stránke fotografie troch útočníkov získané prostredníctvom mobilnej aplikácie Telegram, ale neuviedol ich mená. 

Pre IS je typické, že svoje priznania k útokom spáchaným mimo území, ktoré má pod kontrolou, zverejňuje prostredníctvom agentúry Amák, slúžiacej islamistom ako nástroj propagandy.

Viac o téme: PakistanKvéta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu