Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Mladík mal v Berlíne mapovať terén pre Daeš: Padli už prvé obvinenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BERLÍN - Nemecké orgány vzniesli obvinenia voči 19-ročnému Sýrčanovi, ktorý údajne navštevoval Berlín preto, aby pre Daeš preskúmal potenciálne terče teroristických útokov. Spolková prokuratúra to dnes oznámila prostredníctvom vyhlásenia, o ktorom informovala agentúra DPA.

Mladík identifikovaný len ako Shaas Al-M bol obvinený z členstva v zahraničnej teroristickej organizácii a porušenia zákona, ktorý reguluje predaj a prepravu vojenských zbraní. Podľa zverejneného vyhlásenia sa tento Sýrčan pripojil k Daeš v roku 2013. Po absolvovaní náboženského a bojového výcviku sa zapojil do bojov v sýrskom meste Dajr az-Zaur a jeho okolí.

Do Nemecka sa dostal v roku 2015 spolu so státisícmi sýrskych utečencov, ktorí sa presúvali do Európy cez krajiny západného Balkánu. Prokuratúra uviedla, že okrem vyhľadávania potenciálnych cieľov v Berlíne bol Shaas Al-M kontaktnou osobou pre potenciálnych teroristov, pričom získal do radov Daeš najmenej jednu ďalšiu osobu. Bol tiež pripravený spáchať samotný útok. Nemecké orgány ho zadržali 22. marca.

Nemecko je v stave vysokej pohotovosti po tom, ako sa v júli odohrali na jeho území v priebehu jedného týždňa dva teroristické útoky, ku ktorým sa prihlásil Daeš. Páchateľmi oboch týchto činov boli osoby, ktoré prišli do Nemecka ako žiadatelia o azyl.

Viac o téme: TeroristaNemeckoSýrčanDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu