Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Teroristi IS plánujú jadrový útok: Británia varuje, vojna môže začať už budúci týždeň!

David Cameron sa rozhodol konať. Zobraziť galériu (3)
David Cameron sa rozhodol konať. (Zdroj: SITA)

LONDÝN – Obavy z tretej svetovej vojny, ktorá by mohla v súčasnej napätej situácii vypuknúť takmer okamžite, podporila aj nová informácia o plánoch teroristickej organizácie IS začať jadrový útok na Veľkú Britániu. Odhalila to správa o strategickej obrane a bezpečnosti, ktorú zverejnila britská vláda. Riziko využitia jadrovej, chemickej alebo biologickej zbrane je veľmi vysoké.

Britský premiér David Cameron včera zverejnil znepokojivú správu. Urobil tak z dôvodu, ak by sa Spojené kráľovstvo rozhodlo pridať k náletom na džihádistov v Sýrii. Kráľovské letecké sily by mohli bombardovať strategické ciele radikálnych islamistov už budúci týždeň v utorok. Toto rozhodnutie však so sebou nesie veľké riziko, ako uvádza britský denník The Sun.

David Cameron
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Poslanci by takýto útok mali odhlasovať alebo zamietnuť začiatkom budúceho týždňa v rámci celodennej diskusie. „Nemali by sme príliš dlho váhať. Každý deň, ktorý strávime rozhodovaním, je ďalším dňom, kedy sme sa nevysporiadali s hrozbou zo strany IS,“ varoval Cameron poslancov. Je jasné, že tieto slová myslí veľmi vážne.

Nedávno verejnosť informoval, že je pripravených 10-tisíc vojakov v pohotovosti, ktorí sú schopní okamžite asistovať polícii v prípade útokov, aké sa odohrali čierny piatok trinásteho v Paríži. Pod velením policajných šéfov by okamžite zasiahli v snahe udržania bezpečnosti spoločnosti. „To dáva polícii ďalšiu silu v čase veľkej núdze,“ vysvetlil Cameron.

Vláda takisto plánuje investovať 178 miliárd libier (253 miliárd eur) do obnovy časti nukleárneho programu Trident. Pripravené by mali byť aj dve brigády po 5000 vojakov, ktoré môžu byť nasadené v akejkoľvek globálne kríze. Ministerstvo obrany utráca ďalšie miliardy na nové vojnové lode a bezpilotné lietadlá. Posilniť chcú aj činnosť tajných služieb náborom ďalších 2000 pracovníkov.

Peniaze majú ísť konkrétne na nákup deviatich vojenských lietadiel Boeing P-8 Poseidon, ktoré sú určené okrem iného k protiponorkovému boju alebo k prieskumu. Prvé dva boeingy začnú slúžiť v roku 2018. Británia tiež obmení jadroéj ponorky a vyzbrojí sa novými fregato a diaľkovo ovládanými strojmi (drone) typu Protector. 

David Cameron
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: Nukleárny programDavid CameronIslamský štátZbrane hromadného ničenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu