Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Prekvapenie od susediacej krajiny: Chce prístup k jadrovým zbraniam NATO!

Tomasz Szatkowski
Tomasz Szatkowski (Zdroj: youtube.com)

VARŠAVA - Poľské ministerstvo obrany zvažuje podanie žiadosti o prístup k jadrovým zbraniam prostredníctvom programu NATO, ktorý umožňuje členským štátom bez jadrového arzenálu požičiavať si takúto výzbroj od Spojených štátov. Námestník poľského ministra obrany Tomasz Szatkowski to povedal v sobotňajšom rozhovore pre súkromnú televíznu stanicu Polsat, z ktorého dnes citovala agentúra AP.

Szatkowského rezort sa podľa jeho slov zaoberá v súčasnosti možnosťou využiť v rámci NATO program takzvaného "jadrového zdieľania", aby posilnil obranyschopnosť Poľska. Podľa tamojších médií, na ktoré odkazuje AP, ide o prvý prípad, keď niektorý zo štátnych predstaviteľov vyjadril záujem Varšavy o zapojenie sa do uvedeného programu. 

Medzi 28 členmi NATO sú tri jadrové mocnosti - Spojené štáty, Francúzsko a Británia. Iba Spojené štáty sú však pripravené zdieľať svoj nukleárny arzenál so spojencami. V rámci tohto programu už boli v minulosti presunuté jadrové zbrane na územie Belgicka, Holandska, Nemecka, Talianska či Turecka. 

Viac o téme: Jadrové zbraneNATOTomasz Szatkowski
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu