Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nigéria zabila tento týždeň pri operácii 300 militantov z Boko Haram

Vodca Boko Haram
Vodca Boko Haram (Zdroj: SITA)

MAIDUGURI – Nigérijské sily podporované leteckými útokmi zabili vyše 300 bojovníkov extrémistického hnutia Boko Haram počas operácie, ktorá sa začala tento týždeň a bola zameraná na znovudobytie 11 miest a dedín. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na dnešné vyhlásenie nigérijskej armády.

"Zadržali sme aj zbrane a vybavenie, časť z nich sme zničili," uviedol vo vyhlásení hovorca ozbrojených síl, generálmajor Chris Olukolade. Militantní islamisti z Boko Haram sa dnes vyhrážali, že budú podnikať útoky, aby narušili prezidentské voľby v Nigérii, naplánované na koniec marca. Takisto vyhlásili, že demokracia je neislamská.

"Alah vám nedovolí uskutočniť tieto voľby. Alah hovorí, že on je jedinou autoritou, iba jeho vláda platí v tejto krajine," uviedol vodca hnutia Abú Bakr Šekau vo videu, zverejnenom na sociálnej sieti Twitter. Nigéria odložila prezidentské voľby o šesť týždňov - na 28. marca a 11. apríla. Ako dôvod uviedla bezpečnostné obavy z islamistických povstalcov na severe krajiny. 

Hnutie Boko Haram, ktoré ovláda nigérijské mestá a dediny na území veľkom ako Belgicko, zabilo od roku 2009 viac ako 13.000 ľudí. Hnutie sa snaží založiť islamský štát. Konflikt v tejto najľudnatejšie africkej krajine vnútorne vysídlil z domovov približne 1,5 milióna obyvateľov. Ďalších viac ako 150.000 ľudí ušlo do Nigeru, Kamerunu a Čadu, pripomenula agentúra DPA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu