Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Krvavý výbuch v Bagdade za sebou zanechal 22 mŕtvych a 55 zranených

Výbuch auta v Bagdade Zobraziť galériu (2)
Výbuch auta v Bagdade (Zdroj: SITA)

BAGDAD - Najmenej 22 ľudí dnes zahynulo, keď samovražedný útočník vrazil v meste Hilla na juhu Iraku autom do objektu stanovišťa bezpečnostných síl.

Agentúra AP citovala dvoch miestnych policajtov, ktorí svorne uviedli, že výbuch trhaviny pri vjazde do mesta usmrtil deväť príslušníkov bezpečnostných zložiek a 13 civilistov vrátane jednej ženy a 12-ročného dieťaťa. Okrem toho zranil ďalších najmenej 55 osôb. 

K atentátu došlo v rušných ranných hodinách, keď na okraji mesta čakajú na kontrolnú prehliadku desiatky áut.

Hilla, kde žijú väčšinou moslimovia šiitskej odnože islamu, leží približne 95 kilometrov južne od hlavného mesta Bagdad.

Počet obetí a zranených potvrdili aj zdravotnícke zdroje. Všetci verejní činitelia hovorili pod podmienkou anonymity, pretože nemajú oprávnenie poskytovať informácie, pripomína - ako vždy v podobných prípadoch - americká AP.

V priebehu posledných rokov politické napätie i násilie v Iraku vzrastá. Napríklad vlani zaznamenala krajina na Eufrate a Tigrise podľa štatistiky OSN najväčší počet obetí násilností od roku 2007, kedy dovtedy najhoršie sektárske krviprelievanie začalo vykazovať klesajúcu tendenciu.

Svetová organizácia hovorí o 8868 mŕtvych za obdobie roka 2013, z toho 7818 civilistov a členov civilného personálu polície.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu