Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Atentátnikov (19) stav sa zlepšuje: S bratom plánoval ďalšie útoky!

Džochar Carnajev
Džochar Carnajev (Zdroj: SITA)

BOSTON – Zdravotný stav zadržaného Džochara Carnajeva je podľa bostonských policajtov vážny, ale postupne sa zlepšuje. Televíznej stanici Fox News to dnes povedal Ed Davis z bostonskej polície.

Vyšetrovatelia podľa neho majú podozrenie, že Carnajev so svojím starším bratom Tamerlánom plánoval po bostonskom atentáte aj ďalšie teroristické útoky. Davis televízii povedal, že Carnajev stále ešte nemôže hovoriť, ale jeho stav sa údajne zlepšuje. Muž je v stabilizovanom stave, lekári mu podávajú sedatíva. Pacient dýcha s pomocou zavedenej trubice. Nemocničnú izbu stráži posilnená jednotka bostonských policajtov. Správy o tom, či bude aj po uzdravení Carnajev môcť hovoriť, sa rôznia. Istotu podľa niektorých správ nemajú ani lekári.

Bostonský starosta Tom Menino dnes povedal, že úrady by tiež Carnajeva kvôli jeho zraneniam nikdy vypočuť nemuseli. "Nevieme, či vôbec niekedy budeme schopní ho vypočuť," povedal televíznej stanici ABC bez ďalších podrobností.

Americké tajné služby medzitým horúčkovito prechádzajú databázy ministerstva zahraničia, colnej a pohraničnej služby, ministerstva vnútornej bezpečnosti a FBI v snahe nájsť aspoň zmienku o niektorom z bratov Carnajevových. "Prezeráme prakticky všetko, čo máme," povedal denníku The Washington Post poslanec Adam Schiff, ktorý je členom výboru Snemovne reprezentantov pre kontrolu spravodajských služieb. "Snažíme sa zistiť, či sme niečo neprehliadli vrátane kontaktov do zahraničia," povedal poslanec. Vyšetrovatelia podľa neho tiež vypočúvajú členov rodiny Carnajevových, a to v USA aj v zahraničí.

Davis televízii Fox News povedal, že existuje podozrenie o ďalších útokoch, ktoré mali atentátnici v pláne. Nasvedčuje tomu vraj okrem iného množstvo trhavín, ktoré policajti pri dolapení Džochara Carnajeva našli. Na výsluch Džochara Carnajeva sa pripravuje elitný tím amerických vyšetrovateľov. Podľa denníka Newsday sa ale kauza medzitým stala predmetom právnych sporov, či dôležitosť prípadu oprávňuje vyšetrovateľov k použitiu mimoriadnych postupov.

Centrom sporu je takzvané "Miranda warning", teda povinné policajné upozornenie vyšetrovaného na jeho ústavné práva. Názov je odvodený od precedensu kauzy Miranda versus štát Arizona z roku 1966. Pravidlo vyšetrovateľom ukladá, aby zadržaného pred výsluchom upozornili na jeho právo nevypovedať a využiť služby advokáta. Ak to polícia neurobí, nemôže byť výpoveď vyslúchaného použitá v procese.

Oprávnený verejný záujem daný naliehavosťou prípadu ale dáva policajtom právo na výnimku, a práve tá je teraz v kauze Džochara Carnajeva predmetom právnych debát. Carmen Ortizová, štátna zástupkyňa USA pre štát Massachusetts, chce výnimku využiť, aby bez zbytočných odkladov získala informácie o prípadných Carnajevových komplicoch či inšpirátoroch bostonského útoku. Rad rešpektovaných právnych expertov ale s takýmto postupom nesúhlasí.

Najzávažnejšie obvinenie, ktorému môže Carnajev čeliť, je použitie zbrane hromadného ničenia na zabitie ľudí. Ak by bol uznaný vinným, hrozil by mu trest smrti. Pretože ide o federálny zločin, bola by takáto hrozba reálna. Kým federálny zákon uloženie trestu smrti umožňuje, massachusettský trestný kódex absolútny trest nepripúšťa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu