Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Mladého útočníka z Bostonu obvinili, hrozí mu trest smrti

Džochar Carnajev
Džochar Carnajev (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Podozrivého z minulotýždňového bombového útoku na účastníkov bostonského maratónu obvinili z použitia zbrane hromadného ničenia a hrozí mu doživotie alebo trest smrti. Potvrdilo to v pondelok ministerstvo spravodlivosti USA.

Devätnásťročného mladíka čečenského pôvodu obvinili v nemocnici, kde sa zotavuje z vážnych zranení. Džochar Carnajev sa však vyhol označeniu za "nepriateľského bojovníka", čo by spôsobilo, že by spadal do rovnakej kategórie ako osoby zadržiavané vo väznici na Guantáname. Tento postup žiadali republikáni na čele s vplyvným senátorom Johnom McCainom.

Hovorca Bieleho domu Jay Carney však potvrdil, že mladého teroristu budú súdiť občianske súdy. Podozrivý je navyše americkým občanom a tak ho nemôže súdiť vojenský súd. Americká prokuratúra už stanovila aj termín prvého pojednávania. To by sa v Bostone malo uskutočniť 30. mája. Ako povedal minister spravodlivosti Eric Holder, "dnešné obvinenie dáva úspešnú bodku za tragickým týždňom pre mesto Boston a našu krajinu".

Mladší z bratov Carnajevovcov, 19-ročný Džochar je stále v bostonskej nemocnici, pričom jeho stav je vážny. Jeho brata Tamerlana policajti ešte v piatok zastrelili počas naháňačky na predmestí Bostonu. Obaja sú podozriví zo spáchania útokov v Bostone, pri ktorých minulý pondelok zahynuli traja ľudia a ďalších asi 180 utrpelo zranenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu