Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Chcel vyhodiť do povetria newyorské synagógy: Dostal 10 rokov

Ahmed Ferhani
Ahmed Ferhani (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Súd v New Yorku dnes odsúdil na desať rokov väzenia alžírskeho imigranta Ahmeda Ferhaniho, ktorý sa priznal, že chcel vyhodiť do povetria newyorské synagógy, informovala tlačová agentúra AP.

Ferhaniho spolu s ďalším mužom zatkli v máji 2011, keď kúpil zbrane, muníciu a nefunkčný granát od detektíva v utajení. Podľa polície išlo o teroristu bez väzieb v zahraničí, ktorý sa chcel pomstiť za urážanie moslimov po celom svete.

Ferhani sa na súde ospravedlnil svojej rodine za to, že jej ublížil. Povedal, že vo väzení bude posilňovať svoju myseľ a charakter.

Detektív v utajení a s nahrávacím zariadením sledoval Ferhaniho - ctižiadostivého nezamestnaného herca - celé mesiace. Začul, ako hovorí o nenávisti k židom a je znechutený, ako sa vo svete pristupuje k moslimom.

Ferhani najprv bojoval s obžalobou. Jeho advokát tvrdil, že je nestabilný. Tridsať ráz ho hospitalizovali kvôli psychiatrickým problémom, z toho najmenej päťkrát volala políciu priamo jeho rodina.

V decembri sa však Ferhani priznal k viacerým činom, súvisiacim s terorizmom. Ak by ho uznali vinným v procese na súde, mohol čeliť dlhšiemu trestu odňatia slobody.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu