Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Francúzski moslimovia sa obávajú rozšírenia zákazu náboženských symbolov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LA BOURGET - Francúzsky prezident Francois Hollande chce presadiť prijatie nového zákona, ktorý by rozšíril zákaz nosenia náboženských symbolov zo štátnej správy aj na súkromný sektor. Obávajú sa toho francúzski moslimovia, ktorí sa zúčastnili svojej výročnej štvordňovej konferencie v meste La Bourget severne od Paríža, ktorá sa dnes skončila. Informovala o tom agentúra AP.

Kvôli noseniu moslimskej šatky hidžáb sa jedna z moslimských aktivistiek Samia Kaddourová už vzdala možnosti pracovať pre francúzsku vládu. Čoskoro môžu byť nedostupné aj niektoré pracovné miesta v súkromnom sektore, konštatovala AP.

Obava pramení z najnovšej požiadavky prezidenta Hollande na rozšírenie zákazu nosenia náboženských symbolov aj na súkromnú sféru, ktorú ohlásil nedávno v čase odporu veľkej časti politickej scény voči rozhodnutiu najvyššieho súdu, podľa ktorého prevádzkovateľ škôlky, z časti financovanej štátom, neoprávnene prepustil ženu nosiacu pokrývku hlavy.

Výročné stretnutia francúzskych moslimov v meste La Bourget je najväčším zhromaždením moslimských veriacich svojho druhu v Európe, na ktorom sa vlani zišlo 160.000 veriacich.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu