Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Samovražedný útok v mešite: 41 mŕtvych, z toho 5 detí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

KÁBUL - Najmenej 41 ľudí prišlo o život pri samovražednom útoku v mešite na sever Afganistanu. Útočník oblečený v policajnej uniforme sa odpálil vo vchode do mešity v meste Majmana v provincii Fárjáb po piatkových modlitbách počas dôležitého moslimského sviatku Íd al-Adhá.

Medzi obeťami je päť detí. Desiatky osôb utrpeli vážne zranenia, počet mŕtvych preto ešte môže vzrásť. K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil, úrady však podozrievajú islamské hnutie Taliban.

"Máme 41 mŕtvych, tento počet však môže stúpnuť," povedal zástupca guvernéra provincie Abdul Satar Baríz. Medzi obeťami je podľa neho 19 príslušníkov bezpečnostných síl, 17 civilistov a päť detí. Podľa svedkov bol útočník veľmi mladý, mal asi 14 až 15 rokov.

Severný Afganistan je vo všeobecnosti relatívne pokojný, keďže Taliban, ktorý v roku 2001 zvrhla z moci americká invázia, sústreďuje svoje operácie predovšetkým na juhu a východe krajiny. V poslednom čase však vystupňoval svoje aktivity aj na severe, a to aj napriek tomu, že sa v Afganistane stále nachádza viac než 100 000 vojakov NATO.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu