Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

USA by úder na šéfa Al-Kájdy zopakovali, tvrdí Obama

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Keby bol v Pakistane vystopovaný nejaký ďalší vodca ozbrojenej skupiny, USA by zopakovali operáciu podobnú tej, pri ktorej bol začiatkom mesiaca zabitý šéf teroristickej siete al-Kájda Usáma bin Ládin. Prezident USA Barack Obama to naznačil v rozhovore pre BBC.

Ak niekto v úmysle zabíjať Američanov, alebo chystá niečo podobné, USA nemôžu dovoliť, aby to uskutočnil, bez toho aby podnikli nejakú akciu, vyhlásil Obama v rozhovore, ktorého časť dnes zverejnil server BBC.
    
Na otázku, čo by robil, keby bol niektorý z popredných vodcov Al-Kajdy alebo vodca fundamentalistického hnutia Taliban mulla Muhammad Umar vystopovaný v Pakistane alebo na nejakom inom území, Obama odpovedal, že keby to bolo potrebné, Spojené štáty by vykonali jednostrannú akciu.
    
Bin Ládina zabilo v noci na 2. mája americké komando v meste Abbottábád na severe Pakistanu. Akcia vyvolala v tejto krajine pobúrenie, pretože Američania o nej Pakistancov vopred neinformovali kvôli obave z odcudzenia. Americko-pakistanské vzťahy sa následne ďalej zhoršili, pretože z hľadiska Islamabad išlo o porušenie suverenity krajiny.
    
Pakistanský parlament 14. mája prijal rezolúciu, v ktorej označil za neprijateľné útoky amerických bezpilotných lietadiel na pozície Al-Kajdy a extrémistického hnutia Taliban na pakistanskom území a požadoval ich zastavenie. Zároveň vyzval vládu k vytvoreniu nezávislej komisie na vyšetrenie okolností operácie, pri ktorej bol bin Ládin zabitý.
    
Pakistan je hlavný spojenec USA v boji proti ozbrojencom v susednom Afganistane. sa pritom za to, že vedenie Talibanu sídli v pakistanskom meste Kvéta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu