Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Pomsta Pakistancov? Vyzradili meno miestneho šéfa CIA

bin Ládinov dom v Pakistane
bin Ládinov dom v Pakistane

ISLAMABAD - Pakistanské médiá zverejnili meno veliteľa amerických spravodajcov pôsobiacich v Pakistane. Súkromná pakistanská televízna stanica ARY jeho meno zverejnila, agentúra AP nie.

Vedenie spravodajskej redakcie ARY sa odvolalo na nemenovaný zdroj a ubezpečilo, že zverejnenie mena bolo len prácou s faktami. Deň po nej urobil to isté miestny denník Nation.

Podľa agentúry AP silnie podozrenie, že pakistanské spravodajské služby prezradili meno z pomsty za likvidáciu Usámu bin Ládina.

Médiá zverejnila meno potom, čo americké komando v noci na nedeľu bez vedomia pakistanských úradov zaútočilo na sídlo šéfa Al-Kájdy Usámu bin Ládina na území Pakistanu a zabilo ho. Z USA zaznelo, že bin Ládin mal v Pakistane podporu od niekoho a Biely dom o operácii Islamabadu  vopred nič nepovedal, pretože sa bál jej vyzradenia.

Podozrenie zo strany Spojených štátov podráždilo pakistanské úrady a bezpečnostné zložky. Pakistanský premiér Júsuf Ráza Gilan v pondelok odmietol ako absurdné tvrdenia, že pakistanské vedenie bolo s teroristom spolčené alebo že je nekompetentné.

Mnohí Pakistanci síce uvítali smrť šéfa teroristickej siete, ale americkú operáciu považujú za narušenie zvrchovanosti ich územa.

AP s odvolaním na nemenovaný zdroj amerických tajných služieb uviedla, že Washington nemá v úmysle teraz odvolávať z Pakistanu šéfa CIA. "V spravodajských službách je bežné, že ľudia majú krycie mená. Život človeka je v ohrození len vtedy, keď je (zverejnená) fotografie, podľa ktorej ho možno spoznať," vysvetlil zdroj.

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu