Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Použili USA pri zabití bin Ládina neviditeľný vrtuľník?

Zadná časť vrtuľníka Stealth
Zadná časť vrtuľníka Stealth

WASHINGTON - Americké komando možno použilo k útoku na úkryt teroristu Usámu bin Ládina vrtuľník vybavený technológiou stealth, ktorá znemožňuje zachytenie radarom. Podľa odborníkov oslovených CNN to naznačujú trosky jedného zo strojov, ktorý pri akcii havaroval. Doteraz sa pritom nevedelo, že by USA mali vrtuľník vybavený touto technológiou.

Jeden z amerických strojov sa pri pristávaní blízko bin Ládinovej rezidencie v severnom Pakistane v noci na pondelok zrútil a členovia komanda ho po skončení akcie vyhodili do vzduchu. Na verejnosť sa však dostali snímky zachovanej chvostovej časti, ktoré podľa odborníkov nepripomínajú žiadne známe vrtuľníky.

Zachovaná časť helikoptéry mala zvláštny prelamovaný tvar, aký možno nájsť aj u lietadiel vybavených technológiou stealth. Na chvostovej časti tiež bola kapota, ktorá podľa odborníkov zrejme mala tlmiť hluk vyvolaný zadnou vrtuľou.

Islamabad však tvrdí, že Američania využili k nepozorovanému preniknutiu hlboko do pakistanského územia slepé miesta v nedostatočne zahustenej radarovej sieti. Trosky zrúteného vrtuľníka pakistanská vláda zabavila.

Na verejnosť sa dostali aj ďalšie snímky, ktoré nadobudla pakistanská tajná služba len niekoľko hodín po zabití zakladateľa teroristickej siete Al-Kájda. Na troch rôznych záberoch sú telá mužov zabitých vnútri bin Ládinovej rezidencie. Jeden z nich, oblečený v tričku, rysmi v tvári pripomína bin Ládina a podľa médií by mohol byť teroristovým synom. Američania po akcii oznámili, že okrem Usámu bin Ládina bol v akcii zabitý jeho syn, dvaja kuriéri Al-Kájdy a manželka jedného z kuriérov.

Úkryt bin Ládina len niekoľko desiatok kilometrov od pakistanskej metropoly vyvolal vo svete špekulácie o tom, či pakistanská rozviedka ISI o teroristovom útočisku nevedela. V uplynulých rokoch sa objavovali informácie o tom, že prinajmenšom časť zamestnancov ISI má úzke vzťahy s islamskými radikálmi.

Z obáv pred možným varovaním bin Ládina aj Američania Islamabad vopred o akcii vôbec neinformovali. Podľa agentúry AP vstúpili vrtuľníky s komandom do pakistanského vzdušného priestoru tajne a americká armáda informovala Pakistan o zabití teroristami až v okamihu, keď bolo komando aj s bin Ládinovým telom na palube lode Carl Vinson v Arabskom mori.

Americká ministerka zahraničia Hillary Clintonová však dnes v Ríme vyhlásila, že pri boji proti terorizmu musí USA s Pakistanom naďalej spolupracovať. Vzťah medzi Islamabadom a Washingtonom podľa nej "nebol vždy jednoduchý", ale USA budú naďalej podporovať pakistanský ľud a tamojšiu demokraciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu