Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Taliansko ostalo po zemetrasení zdevastované: Viac ako 25-tisíc ľudí prišlo o svoje domovy

Zemetrasenie v Taliansku.
Zemetrasenie v Taliansku. (Zdroj: TASR/Sky Italia via AP)

RÍM - Vyše 25.000 ľudí zostalo bez strechy nad hlavou po zemetrasení, ktoré v nedeľu zasiahlo región Marche v centrálnej časti Talianska. Vyhlásil to predseda regionálnej vlády Luca Ceriscioli, ktorého cituje agentúra DPA. O svoj domov prišli aj mnohí obyvatelia v susednom regióne Umbria.

Úrady dosiaľ nenahlásili žiadne obete na životoch, zranenia však utrpelo najmenej 20 ľudí. Obyvatelia, ktorí prišli o príbytky, budú dočasne premiestnení do pobrežných oblastí a ubytovaní v hoteloch. Bez elektrickej energie zostalo približne 15.000 ľudí, pričom mnohí z nich nemajú prístup k zdrojom pitnej vody.

Najväčšie materiálne škody na historických pamiatkach boli napáchané v stredovekom meste Norcia ležiacom v Umbrii, ktoré bolo najbližšie k epicentru zemetrasenia. Došlo tu k zničeniu dvoch kresťanských chrámov - Baziliky sv. Benedikta zo 14. storočia a Konkatedrály sv. Márie Argentejskej zo 16. storočia.

V Norcii sa zrútili aj rozsiahle úseky rímskych mestských hradieb, ktoré boli poškodené už počas predchádzajúcich otrasov 26. októbra, ako aj augustového zemetrasenia. Veľmi rozsiahle škody boli zaznamenané v dedine Arquata del Tronto, pričom úrady nevylučujú, že obec by mohla za týchto okolností aj zaniknúť.

Nedeľňajšie zemetrasenie s magnitúdou 6,6 bolo najsilnejším v Taliansku od roku 1980, keď krajinu postihli otrasy s magnitúdou 6,9 a v okolí mesta Neapol si vyžiadali zhruba 3000 obetí na životoch. Taliansky premiér Matteo Renzi prisľúbil, že jeho vláda podporí obnovu zničených budov v najširšej možnej miere.

Viac o téme: Zemetrasenie Taliansko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu