Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Obrovské tornádo zasiahlo aj školu: Počet mŕtvych znížili na 24, sú medzi nimi deti!

Tornádo v Oklahome Zobraziť galériu (30)
Tornádo v Oklahome (Zdroj: TOPky, SITA)

OKLAHOMA CITY - Ničivé tornádo zabilo v pondelok v americkom štáte Oklahoma 24 ľudí. Podľa agentúry Reuters to uvádza nová oficiálna bilancia, ktorá tak výrazne znížila pôvodnú informáciu úradov. Medzi mŕtvymi je rad detí, tie tiež tvoria zhruba polovicu z viac ako 140 zranených.

15:44 "Máme dobré správy. Bilancia je teraz 24 (mŕtvych)" vyhlásila oklahomská súdna lekárka Amy Elliottová. Pôvodný oficiálny údaj s 51 mŕtvymi je podľa nej zrejme následok opakovaného započítania nájdených tiel do úradných štatistík. "Bol tu značný chaos," vysvetlila Elliottová. Zároveň ale varovala, že bilancia nemusí byť konečná, pretože záchranári môžu v troskách nájsť ďalších mŕtvych. Úradom sa zatiaľ podarilo s výnimkou troch tiel identifikovať všetkých mŕtvych, pozostatky si tak môžu prevziať pozostalí.

15:23 Takto vyzerala zničená nemocnica pred zásahom živlu.

Obrovské tornádo zasiahlo aj
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: google)

14:18 Nádrž na pohonné hmoty skončila po silnom tornáde takmer kilometer od jej pôvodného miesta.

Obrovské tornádo zasiahlo aj
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: twitter/Mike Jenkins)

 

13:43 Postihnutá oblasť sa potýka s nedostatkom pitnej vody a domácnosti sú bez elektriny. Všetko komplikuje dážď.

12:37 "Bola som schovaná v skrini a počula som hluk, ako keď sa rúti vlak," opisovala Ninia Layová (48). Tornádo jej dom zrovnalo so zemou a ona uviazla na dve hodiny pod troskami, kým ju jej manžel spolu so záchranármi neoslobodil. "Ďakujem Bohu za svoj ​​mobilný telefón. Zavolala som manželovi o pomoc," dodala. Šťastná mohla byť aj zo správy, že katastrofu prežila aj jej sedemročná dcéra Catherine, ktorá bola práve v škole a uchýlila sa so spolužiakmi a učiteľmi do umyvárne. Unikla podľa Reuters len so škrabancami a reznými ranami.

12:25 "Mysleli sme si, že zomrieme, lebo sme boli pri dverách do pivnice. Tie víchor vytrhol z pántov a na nás sa sypalo sklo a ďalšie trosky," povedal podľa agentúry Reuters Ricky Stover, zatiaľ čo po udalosti prezeral trosky svojho domu.

12:15 Ťažké chvíle zažil podľa AP Don Denton, ktorý dlho nemal informácie o svojich dvoch synoch. Invalid, ktorý má za sebou šesť operácií chrbta, prešiel s krivou nohou tri kilometre zdevastovanej oblasti, než sa s nimi v dave šokovaných obyvateľov stretol.

12:00 Predtým, než základnej škole Plaza Towers odtrhla víchrica strechu, vbehol do budovy James Rushing, ktorý býva naproti cez ulicu. Dozvedel sa o blížiacom sa tornáde a bežal do školy, kam chodí jeho päťročný nevlastný syn Aiden. Veril, že tam bude vo väčšom bezpečí. "Asi po dvoch minútach, čo som sa tam dostal, sa škola začala rozpadať," opísal novinárom. Žiakov evakuovali na toalety, ktoré v drevených a sadrokartónových stavbách v USA patria spolu s betónovými pivnicami k najodolnejším miestam.

11:40 Jedna z učiteliek sa snažila svojím telom ochrániť svojich žiakov, ktorí vďaka nej útok tornáda prežili bez zranení. Jej výkon ocenili aj záchranári, ktorí štyri deti vytiahli zo sutín.

11:05 Podľa amerických médií tornádo priamo zasiahlo najmenej dve školy, z ktorých záchranári vyslobodili žiakov a učiteľa. Základnej škole Plaza Towers vietor odtrhol strechu a zboril múry. Záchranári a dobrovoľníci si podávali vyslobodené deti v živej reťazi, rad z nich sa podarilo zachrániť bez zranení. Pátrači s pomocou vycvičených psov ale našli tiež najmenej sedem detí utopených v pivniciach školy, ktoré zaplavila voda.

Mohutné tornádo si vyžiadalo
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: SITA)

10:45 Oficiálne potvrdený počet obetí na základe úradného vyhlásenia za mŕtvych po prevoze do márnice je podľa úradov 51. Záchranári ale našli v troskách budov ďalších 40 mŕtvych tiel, ktoré sa postupne prevážajú do nemocníc, spresnila oklahomská súdna lekárka Amy Elliottová.

Oklahomské tornádo
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: SITA)

10:13 Z príbehov tých, ktorí zažili spúšť na vlastnej koži, mrazí.

10:10 Satelitná snímka NOAA mapuje rozsah ničivého tornáda.

Obrovské tornádo zasiahlo aj
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: noaa)

09:50 Oklahoma City zasiahlo v minulosti podľa webových stránok miestnej samosprávy viac tornád než ktorékoľvek iné mesto USA. Komentátori miestnych televíznych staníc sa však zhodujú, že vplyv terajšej búrky je najhorší, aký kedy videli. "Za tých osemnásť rokov, čo robím správy o tornádach v Oklahoma City, som nič podobné nevidel. Toto je bez debaty to najhoršie," vyhlásil reportér stanice KFOR Lance West.

09:40 Mesto takmer zrovnalo so zemou.

09:35 Obrovský rozdiel na fotografii pred a po tornáde.

Obrovské tornádo zasiahlo aj
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: Facebook)

09:30 Mesto dostalo od meteorológov varovanie 16 minút predtým, ako veterná búrka udrela minútu po 15:00 miestneho času (22:01 SELČ). Podľa NWS je pritom priemerný čas varovania pred samotným úderom búrky u tornád desať minút.

09:20 Oklahomská súdna lekárka Amy Elliottová pre agentúru AFP uviedla, že väčšina mŕtvych detí mala menej ako 12 rokov.

Medzi mŕtvymi sú aj deti zo zničenej základnej školy Plaza Towers na predmestí Oklahoma City, ktorá sa ocitla priamo v dráhe tornáda. Počet obetí sa môže ešte zvýšiť, pretože pod troskami školy na predmestí Moore so 41-tisíc obyvateľmi stále pokračuje pátracia akcia. V momente zásahu tornádom sa v nej skrývalo 75 detí a pedagógov. Úplne zničená je aj miestna nemocnica. Viac ako 38-tisíc odberateľov je v štáte Oklahoma v dôsledku tornád a búrok bez elektriny.

Tornádo, ktoré spustošilo okolie Oklahoma City, bolo nezvyčajne mohutné. Zrodilo sa v tzv. Aleji tornád, ležiacej medzi Skalnatými a Apalačskými vrchmi, kde sa vyskytuje 95 percent všetkých tornád na Zemi. Pri základni bolo široké najmenej 800 metrov (niektoré zdroje uvádzajú v určitých okamihoch šírku 1,6 kilometra) a sprevádzal ho vietor s rýchlosťou 320 km/h. Takúto rýchlosť vetra dosiahne necelé jedno percento všetkých tornád.

Americký prezident Barack Obama dnes vyhlásil štát Oklahoma za územie postihnuté katastrofou a nariadil poskytnutie federálnej pomoci pre oblasti, ktoré od 18. mája zasiahli silné búrky a tornáda. Informoval o tom portál politico.com.

Federálne prostriedky sú podľa nariadenia k dispozícii pre občanov v okresoch Cleveland, Lincoln, McClain, Oklahoma a Pottawatomie. Môžu sa vyplatiť jednotlivcom, ako aj štátnym a miestnym orgánom a niektorým súkromným neziskovým organizáciám.

Meteorologická služba National Weather Service odhadla, že smršť dosiahla štvrtý stupeň (F 4) na päťstupňovej Fujitovej-Pearsonovej stupnici klasifikujúcej silu tornád podľa škôd. Tornáda takejto sily zrovnávajú dobre postavené domy so zemou, odnášajú stavby so slabými základmi a z veľkých predmetov robia lietajúce projektily.

Mohutné tornádo si vyžiadalo
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: SITA)

Na jednom z videozáznamov, zverejnených americkými médiami, je vidieť tmavý lievikovitý oblak pomaly sa pohybujúci krajinou, ako okolo seba rozmetáva úlomky dreva, kusy izolácie, šindle a sklo. S osobnými i nákladnými autami sa vietor pohrával ako s hračkami. Na základnej škole Plaza Towers odtrhlo strechu, pováľalo steny a na ihrisku zanechalo mätež pokrútených plastových a kovových trosiek. Predmestie Moore po ňom zostalo bez dodávok vody.

Predmestie Moore zdevastovalo tornádo aj v roku 1999, pričom zničilo alebo poškodilo viac ako 8000 domov a zabilo najmenej 36 ľudí. Odborníci vtedy namerali doteraz najvyššiu rýchlosť vetra v blízkosti zemského povrchu - 486 km/h.

Mohutné tornádo si vyžiadalo
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: SITA)

Mohutné tornádo si vyžiadalo
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: SITA)

Meteorológovia pred tornádami varovali, niekde sa však vytvorili tak rýchlo, že obyvatelia nemali dostatok času na evakuáciu. Jeden z obyvateľov predmestia Moore pre miestnu televíziu KFOR povedal, že nepočul žiadne varovanie alebo sirény.

Obrovské tornádo zasiahlo aj
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: news.com.au)

Už v nedeľu postihla séria tornád americký Stredozápad a vyžiadala si najmenej dve obete a viac ako 20 zranených. Najviac zasiahnuté boli štáty Oklahoma a Kansas.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu