Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Ako podvodníci získavajú adresy elektronickej pošty?

Denne mi chodí niekoľko nevyžiadaných mailov. Medzi inými sa tam objavil aj falošný mail z nemenovanej banky. Ako podvodníci získali moju adresu elektronickej pošty?

Podvodné phishingové e-maily sú rozosielané na veľké množstvo náhodných adries, získaných rôznymi spôsobmi na Internete. Cielenie je náhodné – t.j. podvodníci „strieľajú naslepo“, pričom predpokladajú, že v tom obrovskom množstve príjemcov sa im podarí zasiahnuť mailom i reálnych klientov konkrétnej banky.

Podvodníci zároveň predpokladajú, že niektorí z klientov bánk sa nachytajú a svoje osobné údaje im dobrovoľne oznámia.

Možností ako podvodníci získali vašu adresu je niekoľko.

 

  • Vašu e-mailovú adresu ste použili na niektorom diskusnom fóre, alebo inom verejne prístupnom mieste na internete. Automatické programy (tzv. roboti) cielene prehľadávaj všetky verejne dostupné internetové priestory a systematicky zhromažďujú všetky e-mailové adresy na ktoré narazia.
  • Používateľ, ktorý mal vašu adresu vo svojom adresári má, alebo mal infikovaný počítač niektorým škodlivým kódom. Škodlivý kód (malware) mohol následne vyzbierať adresy a tieto následne odoslať do niektorej spammerskej databázy, prípadne sám rozposielal spammy na takto získané adresy.

Ochrana voči tomuto podvodu spočíva predovšetkým v dôslednom dodržiavaní technologických odporúčaní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu