Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovenka bola na pláži, keď vybuchla sopka Stromboli: FOTO Muža zasiahli žeravé kamene, tragický koniec

Sopka Stromboli vybuchla. Zobraziť galériu (4)
Sopka Stromboli vybuchla. (Zdroj: Tip čitateľa/Michaela)

RÍM – Sopka Stromboli ležiaca na ostrove Tyrhénskom more neďaleko Sicílie sa v stredu prebudila k životu a začala chrliť dym, lávu a kusy horniny. Z vnútra vulkánu sa tiež ozvalo niekoľko výbuchov, ktoré otriasli celým ostrovom. Vydesení ľudia v panike začali skákať do mora. Informovala o tom agentúra ANSA, podľa ktorej aspoň jeden turista prišiel pri výbuchu o život a ďalší utrpel zranenia. Explóziu videla aj naša čitateľka.

Vaše tipy

Čitateľka Michaela je na ostrove Vulcano, ktorý sa nachádza zhruba 50 km od Stromboli. Po tom, čo mám zaslala dychberúce fotky, uviedla, že nikto z ich hotela zo Slovákov nebol v čase erupcie na Stromboli.

Na snímkach našej čitateľky sopka Stromboli po výbuchu.
Zobraziť galériu (4)
Na snímkach našej čitateľky sopka Stromboli po výbuchu.  (Zdroj: Tip čitateľa/Michaela)

„Erupciu sme videli z pláže, iné prejavy sme nezaznamenali. Pomerne rýchlo miestne médiá informovali o erupcii a o pláne evakuácie turistov, vyhlásenia uvádzali, že nie je žiadny dôvod na paniku a na ostrov mierili hasičské, záchranné zložky a lode k evakuácii tých, ktorí prejavia o evakuáciu záujem,“ opísala nám čitateľka. Michaela dodala, dovolenku si užívajú naďalej. „More je pokojné, počasie krásne. Lodná doprava premáva bez zmien.“

Sopka Stromboli vybuchla.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Tip čitateľa/Michaela)

Starosta Liparských ostrovov Marco Giorgianni uviedol, že pri explózii zomrel jeden turista, ktorý sa vydal k vrcholu sopky a zrejme ho zasiahli žeravé kamene. Ďalší človek smerujúci ku kráteru utrpel zranenia. Národnosť obete starosta neuviedol, agentúra APA s odvolaním sa na miestnych záchranárov píše, že pochádzala zo Sicílie.

Sopka Stromboli vybuchla.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Tip čitateľa/Michaela)

„Z krátera vychádza obrovský stĺpec hustého dymu,“ popísal v stredu agentúre situáciu svedok. Iný uviedol, že nastali "mohutné explózie", po ktorých sopka začala chrliť dym a ostrov zasypal "dážď" horúcej horniny, vychrlený z pažeráka vulkánu. Novinár a majiteľ obchodu v dedinke Ginsotra uviedol, že "všetci ľudia, ktorí boli v dedine, zhruba sto turistov a stálych obyvateľov, sa buď schovali vo svojich domovoch, alebo naskákali do mora".

Podľa hasičov kusy horniny na niekoľkých miestach ostrova spôsobili požiare, ľudské príbytky na ostrove však zatiaľ ohrozené nie sú. Hasiči teraz dopravujú na ostrov posily a oheň hasia aj lietadlá zo vzduchu. Pobrežná stráž súčasne chystá evakuáciu tých, ktorí o ňu prejavia záujem.

Stromboli je rovnako ako Etna na Sicílii stále aktívnou sopkou, zároveň je vyhľadávaným turistickým cieľom. Vulkanický ostrov, na ktorom sa Stromboli nachádza, je súčasťou Liparských ostrovov. Žije na ňom asi 500 stálych obyvateľov, v lete sa počet ľudí na ostrove výrazne zvyšuje vďaka turistom.

Viac o téme: SopkaVýbuchStromboli
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu