Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Podvod s diamantmi, ktorý nemá v histórii obdobu: Týka sa aj kúpychtivých Slovákov!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Kedysi, keď chceli mať ľudia svoje peniaze vždy pod dohľadom, strčili ich do ponožky a šupli pod posteľ. Tí majetnejší zase radšej svoje úspory investovali do drahých kovov a diamantov, ako stálej hodnoty a zároveň istej prestíže. Zlodeji sa už však stihli prispôsobiť aj dnešným, technicky vyspelejším, podmienkam a Slovenský gemologický inštitút (SGI) upozorňuje na nový druh podvodu, ktorý sa môže bezprostredne dotýkať aj záujemcov o kúpu diamantov na Slovensku.

Slovákom chodia faktúry z katalógovej firmy: Majú zaplatiť 99 eur za niečo, čo si nikdy neobjednali

Americký gemologický inštitút (GIA) v kalifornskom Carlsbade zrušil koncom októbra platnosť 1042 certifikátov pre diamanty, na ktorých boli zmenené údaje pred ich vydaním a to neoprávneným preniknutím do informačnej databázy. Historicky to je prvý podvod tohto druhu, odhalený jedným z popredných svetových gemologických laboratórií, ktorý doposiaľ nemá v diamantovom obchode obdobu.

Slovenský gemologický inštitút s odhalením nového druhu podvodu s drahými kameňmi odporúča záujemcom o nadobudnutie diamantov zvýšenú obozretnosť. Pri drahom kameni s pravým originálnym - ale pred vydaním pozmeneným certifikátom - nebudú parametre diamantu a teda ani jeho hodnota korešpondovať s jeho cenou. Nový majiteľ tak môže utrpieť značnú finančnú škodu.

Sotheby's ponúka ružový diamant,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Diamanty, osvedčené ako dlhodobá investícia zachovávajúca si hodnotu, je vhodné nakupovať len od odborníkov, ktorí sú prostredníctvom špičkového vybavenia, odborných znalostí a skúseností schopní analyzovať kritériá diamantov a overiť tak ich správnosť voči údajom uvedeným v certifikáte. Okrem takéhoto postupu totiž žiadna iná ochrana pred novým spôsobom podvodu, ktorý odhalil Americký gemologický inštitút, nie je účinná.

Slovenský gemologický inštitút vznikol v roku 2002. Združuje špičkových gemológov ako jediná slovenská znalecká organizácia pre drahé kovy, kamene a šperky. Využíva na to laboratórium s medzinárodnou certifikáciou, najmodernejšími zariadeniami a technológiami ako D-screen a Sarin.

Viac o téme: PodvodDiamanty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu