Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Slovákov v Rakúsku opäť vystrašilo zemetrasenie: Otrasy boli tentoraz silnejšie!

Červený veľký bod označuje najsilnejšie otrasy neďaleko Viedne
Červený veľký bod označuje najsilnejšie otrasy neďaleko Viedne (Zdroj: ZAMG)

VIEDEŇ - U našich rakúskych susedov sa v priebehu dvoch týždňov už druhýkrát triasla zem. Hoci včera nešlo o otrasy, ktoré by ohrozovali životy, Slovákom žijúcim v širokom okolí Viedne nahnali strach. Po zemetrasení o sile 4,4 stupňa Richterovej škály z niektorých obcí hlásia škody na budovách.

Vaše tipy

Obyvateľom obcí neďaleko Viedne, ale aj v samotnom hlavnom meste sa v stredu v podvečerných hodinách kolísal nábytok a vibrovali vitríny. Na svedomí to malo zemetrasenie o sily 4,4 stupňa Richterovej škály, čo je o 0,1 stupňa viac, ako pred dvoma týždňami. Centrum zemetrasenia bolo tentoraz tiež v Ebreichsdorfe, no trasúcu sa zem vnímali aj v Burgenlande blízko Bratislavy.

Večerné otrasy prekvapili aj Slovenku Annu, ktorá žije v Hollabrunne, severne od Viedne, len pár týždňov, no zemetrasenie tu stihla pocítiť už druhýkrát. "Dnes o 19,19 hod. sa znova zatriasla zem. Na piatom poschodí to nie je veľmi príjemný pocit. Som v rakúskom Hollabrune tretí týždeň a zažila som to druhýkrát," napísala nám.

Zatiaľ čo z Viedne zatiaľ žiadne správy o škodách nie sú, na severovýchode Ebreichsdorfu po niekoľkominútových otrasoch zaznamenali menšie trhliny na budovách, píše rakúsky portál heute.at. Wolgang Lenhardt z rakúskeho Ústavu pre meteorológiu a geodynamiku (ZAMG) zdôraznil, že keďže zemetrasenie bolo v hĺbke osem až dvanásť kilometrov pod zemou, vážne poškodenia spôsobiť nemohlo.

Zemetrasenie takejto sily je nebezpečné iba v oveľa menšej hĺbke. V najbližších dňoch sa na týchto miestach ešte môžu objaviť menšie otrasy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu