Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ničivé zemetrasenie na Filipínach: O život prišlo už 151 ľudí

Počet obetí  stúpol na 144 Zobraziť galériu (8)
Počet obetí stúpol na 144 (Zdroj: SITA)

MANILA - Ničivé zemetrasenie, ktoré v utorok zasiahlo strednú časť Filipín, si podľa posledných informácií vyžiadalo najmenej 151 obetí na životoch. Oznámili to dnes štátne úrady, na ktoré sa odvolávali tlačové agentúry DPA a AP. Hlásených je najmenej 23 nezvestných ľudí, ktorí sú podľa záchranárov uväznení pod troskami zrútených budov v provincii Bohol, 640 kilometrov južne od metropoly Manila.

Utorkové zemetrasenie s magnitúdou 7,2 si vyžiadalo aj takmer 300 zranených. Išlo o najhoršie otrasy, aké zasiahli Filipíny za posledných 20 rokov.

Zemetrasenie v centrálnej časti Filipín zasadilo vážny úder takisto historickému a náboženskému dedičstvu v regióne, pretože ťažko poškodených bolo viac ako desať kostolov. Niektoré z nich boli stáročia staré.

Záchranári sa do najhoršie postihnutých oblastí dostali len dnes a tak počet obetí zemetrasenia z predchádzajúceho dňa stúpol. Obyvatelia na Filipínach, kde sa 80 percent populácie hlási ku katolíckemu vierovyznaniu, ťažko znášajú pohľad na fotografie zničených cirkevných budov.

Z Baziliky svätého dieťaťa zo 16. storočia v meste Cebu spadla zvonica - kostol pochádzal z koloniálnej éry a bol najstarší v krajine. Teraz je zo zvonice iba hŕba trosiek.

Ďalšie kostoly na susednom ostrove Bohol, ktorý bol epicentrom zemetrasenia a obľúbenou turistickou destináciou, tiež utrpeli škody. Niektoré tieto stavby sa už nedajú opraviť. 

V utorok bol na Filipínach štátny sviatok a zhodou okolností pripadal na moslimský sviatok obetovania íd al-adhá. To znamená, že niektoré z najpoškodenejších budov, ako školy a úrady, boli v čase zemetrasenia prázdne. To zachránilo mnoho životov. "Je to naša jediná útecha," uviedol predstaviteľ zdravotníctva v provincii Bohol.


 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu