Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Bratislavčanov vystrašila ohnivá žiara nad Slovnaftom: Čo sa tam dialo?

Oslnivá žiara nad rafinériou vystrašila obyvateľov Zobraziť galériu (2)
Oslnivá žiara nad rafinériou vystrašila obyvateľov (Zdroj: Tip čitateľa)

BRATISLAVA - Obyvateľov bratislavského sídliska neďaleko Slovnaftu počas pondelňajšej noci vystrašila oslnivá žiara a hustý dym, ktorý sa vznášal ponad rafinériu. Po tom, čo tam dopoludnia pri nábehu etylénovej jednotky došlo k menšiemu požiaru, sa niektorí obávali ďalšieho nešťastia. Nám sa však podarilo zistiť právu príčinu rozžiarenia bratislavskej oblohy.

Vaše tipy

V pondelok krátko pred polnocou nám vystrašený čitateľ poslal fotografiu ohnivej žiary nad Slovnaftom, ktorú bolo možné vidieť z diaľky stoviek metrov. "Prečo sa o tomto nikde nepíše? Čo sa tam deje?" napísal k snímke fotenej z bratislavského sídliska. Z rafinérie vychádzal hustý dym a pokrýval celú oblohu.

Keďže dopoludnia došlo v Slovnafte k menšiemu požiaru, Bratislavčanov žiara nad rafinériou vystrašila. Nám sa však podarilo zistiť, že nešlo o požiar ani iný jav, ktorý by ohrozoval životy ľudí. "Je to len sekundárny efekt, ktorý sa môže zdať ako požiar," vysvetlil nám hovorca Slovnaftu Anton Molnár.

Bratislavčanov vystrašila ohnivá žiara
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Ako ďalej uviedol, žiara na oblohe súvisela s nábehom etylénovej jednotky, pri ktorom síce počas dopoludnia vznikol menší požiar, no v noci šlo iba o sprievodný jav. Pred oslnivými efektmi nad Bratislavou obyvateľov dokonca varovali aj na svojej facebookovskej stránke. "Cez víkend rozžiarime nočnú oblohu nad Bratislavou. Všetkých obyvateľov ubezpečujeme, že žiara nad poľnými horákmi je riadeným procesom a nepredstavuje ani minimálne nebezpečenstvo," píše sa v piatkovom ozname.

Pracovníci Slovnaftu naopak to, čo neznalejších Bratislavčanov môže vystrašiť, označili za pôsobivý vizuálny zážitok, ktorí sa im pri správnom pohľade a dobrých poveternostných podmienkach môže naskytnúť.

Takto včerajšiu žiaru nad Slovnaftom zachytila čitateľka Petra.
Zobraziť galériu (2)
Takto včerajšiu žiaru nad Slovnaftom zachytila čitateľka Petra.  (Zdroj: Tip čitateľa)

V pondelok dopoludnia došlo v Slovnafte k požiaru, na ktorý nás upozornil čitateľ Marek. Podľa neho v rafinérii približne o 10:00 došlo k veľkému požiaru pyrolýznej pece na výrobnej jednotke a jeden človek musel byť prevezený do nemocnice. Hovorca Molnár však tvrdil, že išlo len o menší požiar. "Nabiehali sme Etylénovú jednotku a v rámci tohto nábehu došlo k menšiemu požiaru, ktorý okamžite uhasili závodní hasiči, nebola potrebná pomoc z vonku. Išlo skôr len o zahorenie," povedal v pondelok. Záchranári nám potvrdili, že do ružinovskej nemocnice previezli staršieho zamestnanca, ktorý sa nadýchal splodín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu