Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Buďte opatrní: Takto vyzerá zrážka chodca s vlakom!

(Zdroj: TASR)

TRNAVA - K dnešnému Medzinárodnému dňu bezpečnosti na železničných priecestiach (ILCAD) pripravili Železnice Slovenskej republiky na stretnutí s novinármi v Trnave simulovanú zrážku figuríny chodca s rušňom. Kamery a fotoaparáty mohli pre verejnosť zachytiť, čo sa stane s človekom pri zrážke v 30 a 80-kilometrovej rýchlosti vlaku. Cieľom bol apel na účastníkov cestnej dopravy, aby prehodnotili svoje správanie pri prechádzaní cez železničné priecestia.

Vaše tipy

Simulácia sa odohrala na Kamennej ceste v Trnave, kadiaľ premáva pravidelne denne 22 vlakov osobnej a 7 vlakov nákladnej dopravy. Frekventované priecestie je so svetelnou signalizáciou bez závor a ako odznelo na tlačovej besede, ŽSR zatiaľ ani neuvažuje o ich inštalovaní.

Pri zrážke s vlakom obvykle ťahajú vodiči, chodci alebo cyklisti.za kratší koniec, čo dnes železničiari ukázali aj na simulácii. "Pri klasických vlakoch jazdiacich rýchlosťou 120 kilometrov za hodinu je brzdná dĺžka tisíc metrov, pri stošesťdesiatke je to až 1500 metrov,“ povedal rušňovodič Vladimír Vacula o šanci na zastavenie vlaku pred prekážkou. Železnice už vybavili všetky priecestia jedinečným identifikačným číslom, ktoré v prípade kolízie umožní zložkám integrovaného záchranného systému vyraziť na presne určené miesto.

Zrážka vlaku a figuríny

Do tohtoročného ILCAD, ktorý má centrálnu tému bezpečnosť chodcov na železničných priecestiach, sa zapojilo viac ako 42 krajín a Slovensko už piatykrát. Podľa štatistík posledných desiatich rokov sa u nás každoročne stane na priecestiach okolo 50 nehôd, pri ktorých zomiera v priemere 14 osôb. V tomto roku je bilancia zatiaľ 15 kolízií s vlakmi s piatimi usmrtenými a šiestimi ťažko zranenými.

Podľa riaditeľa odboru expertízy ŽSR Milana Kubíčka k tragédiám prichádza napriek dlhoročnej kampani a preventívno-bezpečnostným aktivitám. Aj v roku 2013 sa konajú v rámci ILCAD ďalšie akcie ako kontroly dodržiavania predpisov pri prechádzaní cez priecestia či bilboardová informačná kampaň na 50 vybraných miestach na Slovensku.

Železnice, ako informoval generálny riaditeľ Štefan Hlinka, v rámci ILCAD 2013 umiestnili na štyroch priecestiach – na Kamennej ceste v Trnave, Ivánskej ceste v Bratislave, priecestí v obci Kvetoslavov pri Dunajskej Strede a vo Zvolene - kamery a počas apríla monitorovali správanie chodcov a vodičov.

Za tento čas zaznamenali desiatky porušení zákona o pozemných komunikáciách. Najčastejšími boli prechádzanie cez priecestie, keď už svieti červené svetlo, ohlasujúce výstražnou aj zvukovou signalizáciou prichádzajúci vlak. Údaje však pochádzali iba z troch kamier, v Kvetoslavove ju vzápätí po osadení ukradli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu