Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Šmejdi bez hanby oberajú aj invalidov: Príbeh Danky (59), ktorá vyhrala krutú cenu!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: ČT, paulfoster.us)

BRATISLAVA – Poviete si: ľudia, ktorí sa nechajú „zblbnúť“ na kúpu hrncov, mixérov či parných čističov, ktoré vlastne ani nepotrebujú, asi veľa rozumu nepobrali. Zastrašovanie, nátlak a davová psychóza však robia s ľuďmi divy. A aj tí, ktorí by inak konali rozumne, sa uprostred chaosu zachovajú skratovo. Prečítajte si, ako to počas takýchto akcií prebieha.

Vaše tipy

Po tom, čo sme zverejnili skúsenosti čitateľov Topiek s predvádzacími akciami, ozvala sa nám invalidná dôchodkyňa Danka (59) z bratislavskej Petržalky. Tá podľahla nákupnému ošiaľu, za 300 eur kúpila parný čistič, ktorý nepotrebovala a dnes to ľutuje.

Vyhrali ste parný čistič: Poďte dozadu zaplatiť!

Danku na prezentáciu pozvali prostredníctvom letáku, ktorý našla v schránke, pričom bolo potrebné dopredu nahlásiť svoju účasť. Keď prišla na miesto v petržalskom kultúrnom dome, ocitla sa medzi 30-40 seniormi. „Ani jeden mladý rozumný človek tam nebol, samí dôchodcovia. Nepúšťali však všetkých, iba tých, ktorí sa prihlásili telefonicky,“ vysvetlila nám.

Honba za vychytenými produktmi sa tak mohla začať. „Keď ma vylosovali, mladý muž na mňa vybehol: ′Hurá, vyhrali ste. Poďte dozadu, spíšeme to,′“ rozpráva Danka. „Nemáte čas sa s niekým poradiť, okamžite vás ťahajú za plachtu a nedovolia vám ani nikomu zavolať.“ Keď si však za parný čistič vypýtali 1 400 eur, invalidná dôchodkyňa sa zháčila, na čo predajca reagoval: „Tak koľko by ste za to boli ochotná dať?“ Danka navrhla 300 eur. Vyhrali sme to, že si to môžeme kúpiť..."

Danka sa nespoznávala: Bola to davová psychóza!

 „Nadávam si sama sebe. 300 eur je môj mesačný dôchodok, ale vlastnou somarinou som sa oň pripravila,“ priznáva invalidná dôchodkyňa. Inej „šťastnej výherkyni“ ho mali predať za 400 eur. „Povedali nám, že o tom nemáme nikomu hovoriť a ja sprostá som držala hubu. Ľutujem, že som tam vôbec bola.“

Takéto správanie u seba Danka doposiaľ nepoznala. „Nikdy takto nenakupujem. Bude to asi tá davová psychóza, musela som jej podľahnúť. 300 eur si viem predstaviť minúť aj inak,“ tvrdí nahnevaná sama na seba.

Parný čistič predajcovia ponúkali pôvodne za neuveriteľných 1 400 eur. Cena za obdobný prístroj sa na internete pohybuje okolo 100 eur!
Zobraziť galériu (2)
Parný čistič predajcovia ponúkali pôvodne za neuveriteľných 1 400 eur. Cena za obdobný prístroj sa na internete pohybuje okolo 100 eur!  (Zdroj: paulfoster.us)

Chceli vidieť, ako pečie hrniec: Vyhodili ich!

Keď dôchodcom predvádzali hrnce, ktoré „všetko urobia za vás“, ozvala sa jedna z prítomných, že by chcela vidieť rozrezané mäso zo „zázračného hrnca“. Predajcovia sa hneď oborili, že to nie je možné. Po chvíľke doťahovania napokon mäso rozrezali. Dôchodkyňa sa však posťažovala, že je tvrdé a vôbec nie hotové. „Organizátori neboli vôbec slušní. Vyhodili ju aj s manželom. Že vraj rušia.“

Zaujímavé je, že seniori, ktorí prišli na predvádzaciu akciu poobede, sa od predajcov dopočuli, že doobeda museli volať na dôchodcov políciu. „Poobede tam bola moja známa. Tak sa ma pýtala, že čo sme to tam robili. Oni si vymysleli, že sme urobili taký rozruch, že na nás museli zavolať políciu. Nikoho samozrejme nevolali, len zastrašovali,“ hovorí rozhorčene Danka.

Hra na mŕtveho chrobáka: Firma s dôchodkyňou nekomunikuje

Invalidná dôchodkyňa si pôvodne z nákupu ťažkú hlavu nerobila. Spoliehala sa totiž na sedemdňovú lehotu, keď môže odstúpiť od zmluvy bez uvedenia dôvodu. Napriek tomu, že Danka do siedmich pracovných dní firme poslala doporučene písomné odstúpenie od zmluvy, o tri týždne sa jej vrátilo späť ako neprevzaté. Na 20 mailov jej doposiaľ nikto neodpovedal, telefóny nikto nezdvíha.

Ani na adrese, kde by sa mali predajcovia zdržiavať každý štvrtok medzi 10:00 až 13:00, nikoho nezastihla, pričom tam v daný deň čakala 4 hodiny. Na vrátnici sa dozvedela, že ľudia z predvádzacej firmy sa tam objavujú maximálne dva razy do mesiaca.

Následne sa rozhodla nerozbalený parný čistič poslať späť, ten po 20 dňoch firma prevzala. Danka sa obrátila aj na Slovenskú obchodnú inšpekciu, kde podala sťažnosť. Zašla aj na políciu, kde s ňou spísali zápisnicu. Nie je však prvá a zrejme ani posledná, ktorá podľahla nákupnému ošiaľu a dnes ľutuje, že jej vôbec napadlo niečo také spraviť. „A to ešte o tom môj syn ani nevie. Neviem, či mu to vôbec poviem,“ dodáva na záver zúfalá Danka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu