Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Šmejdi menia taktiku: Dôchodcov lákajú na lacné zahraničné zájazdy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Vynaliezavosť šmejdov nemá hraníc! Po predražených mixéroch, vysávačoch a hrncoch prichádzajú v letnom období s ponukou výrazne lacných dovoleniek, ktoré napokon so zaslúženým oddychom nemajú nič spoločné a služby grátis zrazu treba zaplatiť.

Po zverejnení dokumentu Šmejdi sa organizátori predvádzacích akcií ocitli v nemilosti spoločnosti tak na Slovensku ako aj v Čechách. Aby sa vyhli kontrolám a veľkému rozruchu okolo ich aktivít, vozia svoje "obete" na akcie tohto druhu do zahraničia, najlepšie mimo EÚ. Uvádza to Európske spotrebiteľské centrum, citujúce časopis dTest.

Šmejdi lákajú potenciálnych zákazníkov na podozrivo výhodné ceny zájazdov prostredníctvom letákov, na ktorých nie je ani zmienka o tom, že dovolenku obohatí aj akási prezentácia. Prípadne naopak, ponúkajú zájazd s možnosťou zakúpiť si kvalitné koberce či atraktívny zlatý šperk.

Či už rakúske Alpy alebo exotické Turecko, pôvodná cena, na ktorú šmejdi navnadili záujemcov, sa po príchode na miesto začne zvyšovať. Vnucovanie plnej penzie, atraktívne výlety, ktoré mali byť pôvodne v cene extrémne lacného zájazdu, je treba nečakane zaplatiť.

A napokon netreba zabúdať na predvádzacie akcie mimo bezpečia domovskej krajiny. „Niektorí klienti popisovali, že v továrni na koberce zostali sami s niekoľkými tureckými predajcami, ktorí na nich začali vyvíjať enormný tlak. Nemohli kontaktovať nikoho zo svojho zájazdu a v strachu podľahli a tovar kúpili,“ uviedol riaditeľ Európskeho spotrebiteľského centra pri Českej obchodnej inšpekcii Tomáš Večl.

Nákupy na podobných akciách v zahraničí tak začínajú pripomínať drsné scény známe z domácich predvádzačiek.

Seniori môžu využiť dotáciu aj zľavy cestoviek

Dôchodcom, ktorí zvažujú, ako naložiť s každým eurom, sa odporúča využiť možnosť štátnej dotácie vo výške 50 eur. Vláda na tento rok vyčlenila na dotované pobyty pre nepracujúcich seniorov 552 tisíc eur, čo predstavuje výhodu pre asi 11 tisíc penzistov. Akciu je možné využiť len raz do roka a je potrebné podať žiadosť o dotáciu v konkrétnom zariadení.

Absolvovať dovolenku môžu seniori aj bez príspevku od štátu. Viaceré cestovné kancelárie ponúkajú zľavy práve pre dôchodcov. Dôležité je triezvo posúdiť výhodnosť ponuky, pomôcť môže aj rada detí či vnúčat. Podstatné je vyhnúť sa podpisovaniu zmlúv v zhone, pod tlakom a s nedostatkom dôležitých informácií.

Vaše skúsenosti a zážitky z predvádzacích akcií nás aj naďalej zaujímajú. Posielajte ich preto na adresu tipy@topky.sk. Možno práve Váš príbeh odradí potenciálnu obeť šmejdov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu