Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hodina náboženstva v Malinove: Malí školáci museli kresliť hroby blízkych!

Deti na základnej škole mali kresliť hroby svojich blízkych. Zobraziť galériu (2)
Deti na základnej škole mali kresliť hroby svojich blízkych. (Zdroj: Tip čitateľa)

BRATISLAVA – Tvorivosti sa medze nekladú! Tak to si zrejme povedal katechét na základnej škole v Malinove, keď na hodine náboženstva zadal malým školákom úlohu nakresliť hrob, ktorý žiaci navštívia počas Sviatku všetkých svätých. Ozval sa nám jeden z rodičov, ktorého takéto zadanie poriadne prekvapilo.


Vaše tipy

Kým pre jedného bizarná úloha, pre druhého spôsob, ako deťom šetrnejšie priblížiť sviatok Dušičiek. Riaditeľka ZŠ Malinovo Dajana Csóková nevníma zadanie pre prvostupniarov ako nevhodné. „Pán katechét na hodine pracoval s aktuálnou témou pre uplynulé dni – spomienka na našich zosnulých. Veľa detí z našej školy je veriacich,“ vysvetlila s tým, že katechét na škole pracuje už viac rokov a nikto nemal doteraz proti jeho práci žiadne námietky.

Sociologička Sylvia Porubänová je zase presvedčená, že dnešné malé deti sú odolnejšie a s hrobmi sa podľa nej stretávajú celkom bežne v televízii a v rozprávkach. „Deti tak smrti ako aj cintorínom nepripisujú tragický alebo hrôzostrašný význam. Súvislosť s návštevou cintorína nevnímajú v kontexte smrti, ak na to nie sú upozornené,“ uviedla pre Topky, pričom priznala, že na hodinách náboženstva niekedy chýba akýsi jemnocit pri výbere tém.

Hodina náboženstva v Malinove:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

A ako vnímajú aktivity katechéta rodičia?

Petra (27), mamička na materskej s prvým dieťaťom
Príde mi to trošku morbídne a divné, v každom prípade to však závisí aj od veku dieťaťa. Možno pri staršom školákovi by to nebolo až také zvláštne. Smrť je súčasť života, tak by sa ju mali naučiť chápať. Ale v prípade mladšieho žiaka mi to príde choré. Veď takým deťom rodičia hovoria, že blízky odišiel do nebíčka a je anjelik, ale určite to deťom nezhmotňujú v podobe hrobu.

Branislav (31), otec dvoch detí
Je to otras. Chvalabohu, že deti nenútili kresliť, aké chcú mať hroby ony, keď vyrastú.

Andrej (31), otec dvoch detí
Ja by som z tej témy nerobil tabu. Schválne som dal nakresliť osemročnej dcére, ktorá nechodí na náboženstvo, obrázok na tému Dušičky - Halloween. Nakreslila dva hroby s kvetmi a sviečkami, ktoré sme na pamiatku dali našim babičkám a dedkom. Kríž s mnohými sviečkami za všetky dušičky a strašidlo, ktoré má odháňať zlých duchov. Smrť patrí k životu a nie je na tom nič zlé, keď aj deti vedia, prečo na Dušičky chodievame na hroby. Myslím, že na zamyslenie by bolo, keby si deti na Veľkú Noc kreslili mučenie a ukrižovanie Ježiša Krista, ale to sa zatiaľ nestalo.

Elena (63), bývalá učiteľka a matka troch detí
Je trochu neobvyklé, ak katechét nechá kresliť hroby deťmi na prvom stupni. Mala som skúsenosť, že niektoré staršie deti si už celkom bežne samy od seba do zošitov kreslili hroby a ponuré výjavy. Svojím spôsobom tak vyjadrujú vnútornú frustráciu a depresiu.


 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu