Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Požiar Krásnej Hôrky dojal aj Američanov: Hovorili o ňom na CNN!

O požiari slovenského hradu informovali na CNN
O požiari slovenského hradu informovali na CNN (Zdroj: cnn.com)

BRATISLAVA/NEW YORK - Správa o požiari hradu Krásna Hôrka, ku ktorému došlo minulú sobotu, obletela nielen Slovensko, ale celý svet. Informovala o ňom dokonca aj americká spravodajská televízia CNN a arabská Al-Jazeera.

"Architektonický poklad na Slovensku zachvátili plamene!," týmito slovami sa začína reportáž CNN.  Moderátor Jonathan Mann sa hneď nato spojil so redaktorom televízie JOJ Dáriusom Haraksinom, ktorý mu poskytol bližšie informácie.

"Ako sa to vôbec stalo?", spýtal sa Mann. "Od polície vieme, že za oheň môžu dvaja chlapci vo veku jedenásť a dvanásť rokov, ktorí sa pokúšali zapáliť cigaretu. Najprv sa od nej chytila tráva, silný vietor potom rozšíril plamene až na hrad," vysvetlil plynulou angličtinou Haraksin.

Novinár ďalej priblížil rozsah požiaru a škody, ktoré napáchal.  "Slováci sú týmto nešťastím tak zdrvení, že niektorí dokonca plakali," povedal. Haraksin ešte dodal, že Krásna Hôrka je obľúbeným miestom turistov i domácich obyvateľov, ktorí sem chodievajú s celými rodinami.

Krásna Hôrka, ktorá pochádza zo 14. storočia, začala horieť v sobotu popoludní. Pri hasení ohňa pomáhali hasiči, policajti aj armáda. Zhoreli všetky strechy a interiér gotického paláca, zachovať sa však našťastie podarilo takmer celú národnú zbierku. Požiar sa obnovil v nedeľu, keď začali horieť tlejúce trámy. Situáciu sa podarilo dostať pod kontrolu.

Krásna Hôrka na CNN

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu